Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polis utreder bedrägerihärva

GÄVLE
24 blanka kontokort beslagtogs i baksätet på en Mercedes.
Därför satt i går fyra män anhållna av Gävlepolisen misstänkta för grova bedrägerier med kopplingar till konststölder.

I en lägenhet på Brynäsgatan hittades misstänkt stulen konst värd drygt 50 000 kronor -!i en lägenhet i Andersberg säkrades drygt 300 blanka kontokort med magnetremsa, en lista med kortnummer och datorutrustning för att tillverka kontokort.
Den 23-årige man i vars bostad man hittade de falska kontokorten fick i maj förra året 3998 kronor av Gävlepolisen som hade skadat hans dator i jakten på bevis för barnporrbrott.
Kort efter midnatt i onsdags bestämde sig poliser från gatulangningsgruppen för att kontrollera två män i en metallic-grå Mercedes på Nygatan på Öster.

Tecken på påverkan
Passageraren hade stora pupiller och tydliga tecken på drogpåverkan. Därför gjorde poliserna husrannsakan i den luxuösa Mercedesen.
I baksätet gjorde man ett intressant fynd. 24 blanka kontokort med magnetremsa var tillräckliga skäl för ett gripande och omedelbart förhör på polishuset. Av männen, 45 och 33 år, hade den äldre även två falska kontokort i sin plånbok.
Duon försökte i förhören att skylla ifrån sig. De säger att de träffat en man på stan som tagit dem med till en affärsinnehavare i Gävle. Denne ska ha visat korten för 45- och 33-åringen som då slet åt sig dem och lämnade platsen.
Så långt deras inblandning, enligt dem själva i alla fall.
Polisen hämtade affärsinnehavaren till förhör. Även han började snart lämna bortförklaringar som ledde polisen vidare. Långt ifrån att vara hjärnan bakom de falska korten (sa han själv) pekade affärsinnehavaren ut en 23-årig gävlebo som huvudman.
Polisen hade anledning att agera mycket snabbt -!23-åringen var nämligen bekant från en tidigare utredning med misstanke om barnporrbrott - och en i sammanhanget viktig lista med kontokortsnummer.

Hittade 300 blanka kort
23-åringen bodde i en lägenhet i Andersberg och husrannsakan blev en succé. Man hittade en lista med kontokortsnummer, ytterligare drygt 300 blanka kontokort med magnetremsa samt ultramodern datorutrustning som kan ha använts att göra de blanka kontokorten.
Dessutom fanns fakturor som kan betyda att 23-åringen handlat varor på Internet med andras kontokortsnummer.
23-åringen valde att inte säga någonting alls till polisen innan han fått en advokat.
För polisen är han känd från en utredning som pågick i januari och februari i fjol. Han stoppades då en i bil med 50 gram torkad svamp som kunde vara narkotikaklassad. Man slog till mot 23-åringens bostad. I hans dator fanns, förutom misstänkta barnporrbilder, ett register med 124 kontokortnummer.
Men utredningen om bedrägeri ledde ingenstans eftersom man inte kunde motbevisa 23-åringens påstående att han hade numren för att konstruera ett idiotsäkert kontokort. Han dömdes enbart för en mindre mängd ecstasy som fanns i bostaden.
När polisen förra året sökte igenom hårddisken till 23-åringens dator tog den skada. Mannen krävde ersättning och fick 3998 kronor av Gävlepolisen.

Misstänkta konststölder
Den smått osannolika utredning som nu bedrivs med stor intensitet har även kopplingar till misstänkta konststölder. Den 45-årige man som var bland de två första att gripas är skriven på en adress i Stockholm men ska bo hos sin flickvän i Gävle.
I parets lägenhet hängde elva Gösta Werner-litografier på väggarna. 45-åringen utreds, enligt uppgift, av Ekobrottsmyndigheten i Västra Götaland misstänkt för grova bedrägerier. Exakt vari misstankarna består var inte klart under torsdagen.
Litografierna (varav flera hade prislapparna kvar) värderas av tidigare kriminalpolisen och grundaren av Gösta Werner-Museet, Rolf Skarvik, till drygt 50 000 kronor.
Beloppet kan vara något mindre beroende på litografiernas storlek och motiv.

Dömd för bedrägeri
Den 33-åring som greps i samma Mercedes som 45-åringen är hemmahörande i Uppsala. Han är tidigare dömd av Uppsala tingsrätt till fängelse i ett år och tre månader för grovt bedrägeri.
Om och i så fall hur affärsinnehavaren känner de andra tre finns det inga tillgängliga uppgifter om.
- Det är ett känsligt läge, kommenterade vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand utredningen.
Tidigast under fredagen skulle han fatta beslut om att begära en eller flera av de fyra anhållna häktade.

MATS HEDSTRÖM