Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisanmälan via Internet

GÄVLEBORGTill årsskiftet ska det bli möjligt att göra enklare polisanmälningar via Internet, berättar Åke Roghe, polisens operativa chef i länet.- Det handlar om bagatellartad brottslighet, säger Åke Roghe. Borttappade plånböcker, stulna cyklar och dylikt.

Men polisen måste sedan skriva ut anmälan på papper och knappa in den i eget system.
I dag görs merparten av anmälningarna när människor har tid att gå till polisen: efter jobbet. Men där tvingas de stå i kö onödigt länge eftersom det är efter kontorstid.
Varför kommer möjligheten till IT-anmälningar inte förrän nu?
- Det har varit en prioriteringsfråga, säger Sam Sehlström på Rikspolisstyrelsen som har ansvar för polisens hemsida. Det är så mycket annat som folk vill ha också, exempelvis möjligheten att ladda ner enklare blanketter från Internet.
Grövre brott som misshandel och olaga hot kommer man aldrig att kunna polisanmäla över webben, enligt Sam Sehlström.
- Där vill vi ställa så många kompletterande frågor, säger han.
Redan i dag kan man e-posta en polisanmälan. Men det innebär att polisen måste ringa upp och fråga om det som anmälaren har glömt skriva. Det går även att ladda hem och skriva ut blanketten för brottsanmälan, fylla i den och lämna in till polisen.
Det framtida IT-systemet med "fyller i"-fält har tagits fram av Uppsalapolisen, som har arbetat med det under ett år.
- Uppsala har rätt bra IT-människor, säger Sam Sehlström.
Det kommande systemet innebär att anmälaren fyller i ett webb-formulär med samma frågor som finns på den vanliga blanketten för brottsanmälan. Men där tar moderniteterna slut. För när polisen får anmälan via cyberrymden måste de skriva ut den på papper - och sedan knappa in det i sitt eget anmälningssystem.
- Det är lite ålderdomligt, säger Sam Sehlström. Men det är en säkerhetsfråga.
Polisens IT-experter har bedömt att myndighetens brandvägg inte är tillräckligt stabil för att anmälningssystemet ska kunna ha någon som helst förbindelse med Internet.
MARIAM NARAGHI
026-159639
mariam.naraghi