Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polischefen är på semester

Hennes sambo är häktad för omfattande knarksmuggling - knark och stöldgods har hittats i hennes hem. Då reser polischefen till Karibien.

När GD når en anhörig till polischefen lämnas beskedet.
- Hon är inte hemma. Hon är i Västindien.

Enligt Aftonbladet reste hon, bara ett par dagar efter knarkbeslaget i hennes hus, till karibiska turistparadiset Dominikanska republiken.

GD har sökt Uppsalapolisen som håller i den svenska delen av knarkutredningen.
Men det blir istället Gävlepolisens kommunikationschef, Ulrika Hjerpe, som får svara på frågan:
Polischefens 53-årige sambo misstänks för omfattande knarksmuggling, knark och stöldgods har hittats i deras hem och i sambons båt, hur kan en person som förekommer i utredningen på det här sättet få lämna landet?
- Som kollega känner jag till att hon haft en inplanerad semester. Och de utredare som jobbar med det här ärendet är naturligtvis uppdaterade om semestern som sker med deras goda minne, säger Ulrika Hjerpe.

Att husrannsakan hos polischefen dröjde en vecka efter att sambon greps på Åland är också något som väckt förvåning och kritik i polishuset.
- Jag vet inte skälet till att de fattade det beslutet. Vi har våra rutiner när vi fattar beslut. Det kan finnas olika anledningar till att man avvaktar med husrannsakan.

GD har varit i kontakt med Eckerölinjens hamnchef, Krister Carlsson. 53-åringen och hans kompanjon använde sig av färjan för att smuggla amfetamin och hasch till Åland.

Namnen på resenärer som bokar biljett finns i bokningssystemet. Företaget är skyldig att lämna ut dessa till myndigheter på begäran. Men han vill inte kommentera om Ålandspolisen har begärt ut bokningar som gjorts på 53-åringens namn, eller om polischefens namn dykt upp i samband med eventuellt utlämnande av resenärsuppgifter.
- Det finns ju även personer som köper biljett på plats, utan att ha bokat, och då har vi inte namnen, säger Krister Carlsson.