Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Polisen är som hökar på raggare”

– Vi raggare får alltid ta smällen. Dra oss inte över en kam.
Budskapet kommer från Lisa Fahlström som vill nyansera bilden av raggarkulturen.

Lisa Fahlström är ordförande i raggarklubben Woodpeckers Gävle. De startade 1958 och är därmed en av landets äldsta föreningar för motorentusiaster. Medelåldern ligger på 45 år.

Hon påpekar att det inte bara är folk som kallar sig raggare som spelar hög musik från sina fordon i Gävle.

Utan att peka ut någon nämner hon ”tryck och pys-bilar” eller ”småjapsar” som har ljudsystem som kostar ”fyra gånger mycket som bilen de kör”. Dessa bilar menar hon kör 80 kilometer i timmen i stan utan att bli haffade.

Raggarna är desto oftare måltavla för polisens uppmärksamhet även om de håller sig till hastighetsbegränsningar, menar hon.

Ganska så väntat vill Lisa att bilar ska få köra överallt i stan. Hon tror att det skulle bli lugnare i Gävle om parkeringen vid Slottstorget återigen blev tillåten att uppehålla sig på.

Men rutten Kyrkogatan–Hattmakargatan som många irriterat sig på är ny för henne.

– Vi brukar alltid hålla oss till Nygatan och Kungsgatan när vi cruisar, säger hon.

När boende i city pratar om att polisen aldrig kommer till undsättning ger Lisa Fahlström rakt motsatt version:

– Jag undrar ofta om de inte har något bättre att göra än att jaga oss? Polisen är som hökar på raggare. Det är skitsnack att de inte bevakar oss, säger hon.

Hon säger att flera raggare blivit bötfällda på sistone för att ha spelat för högt. Lisa medger att vissa av raggarbilarna i stan inte sköter sig, men att det är långt ifrån alla av förarna som är organiserade i Woodpeckers.

Hon är inte nöjd över att yngre raggare blandat in dansbandsmusik i cruisingrepertoaren. Det ska vara rock n’ roll all the way om den äldre generationen raggare får bestämma, menar hon. Men hur högt är det egentligen okej att spela från en bil?

– Jag vill kunna ha lagom volym, så att det går att samtala i bilen. Andra går på krogen, men vi raggare har fest i bilen hela tiden. Sådan är vår kultur, förklarar Lisa.