Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen avlyssnade misstänkta vargdödare

De misstänkta vargdödarna var telefonavlyssnade. Nu väntar åtal för grovt jaktbrott.

– Jag kan inte tänka mig ett grymmare sätt att jaga på, säger åklagaren Åse Schoultz.

Som GD tidigare berättat väcks åtal mot de två män som misstänks ha jagat en varg med skoter och slagit ihjäl den med ett trubbigt föremål på sjön Fansen för drygt ett år sedan.

Männen åtalas för grovt jaktbrott, ett brott som kan ge uppemot fyra års fängelse.

Åse Schoultz vill inte säga exakt vilket straff hon kommer att yrka på.

Men åklagaren avslöjar att hon inte kan tänka sig annat än ett hårt straff eftersom tre punkter är uppfyllda för att brottet ska betraktas som grovt.

– För det första har särskilt skyddsvärt vilt dödats. För det andra jagades med otillåtna jaktmetoder när en skoter användes. För det tredje dödades vargen på ett särskilt plågsamt sätt, säger hon.

Enligt henne utgör främsta beviset av DNA från urin som fanns vid brottsplatsen och som matchat en av de misstänkta männen.

– Även platsundersökningen utgör ett starkt bevis, polis och naturbevakare har läst av platsen, säger Åse Schoultz.

Hon ska även via telemaster kunna bevisa att männen använt sina mobiltelefoner på platsen kring den tid när brottet begicks.

Männen greps i augusti och släpptes ganska snart på fri fot igen. Nu visar det sig att de blivit telefonavlyssnade av polisen.

– Men det gav inte mycket till resultat, telefonavlyssningar brukar sällan göra det, säger Åse Schoultz.

Advokat PA Viklund företräder den man vars urin hittades vid brottsplatsen och sedan analyserades.

Han säger att hans klient, en man i 50-årsåldern, varit på platsen vid tidpunkten för brottet, men inte på de ställen som polisen påstår.

– Han var där, men var inte delaktig. Han såg heller inget av handlingen.