Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen beredd på riskhelg

Valborg är inte bara festligt. För polisen är det också en så kallad riskhelg.
– Vi kommer att finnas där det brukar firas och kontrollera nykterheten, titta till langningen och försöka beslagta så mycket alkohol som möjligt, säger Mikael Hedström vid Gävleborgspolisen.

Annons

Eftersom Valborg infaller på en helg i år är bemanningen i stort sett som en vanlig lördag, möjligtvis något förstärkt och med definitivt fokus på ungdomsfylleriet. Valborg är ett vanligt tillfälle för alkoholdebut hos unga.

Polisen samverkar då med kommuner, socialtjänsten, kyrkan, föräldrar på stan och andra frivilligorganisationer.

– Jag hoppas att alla vuxna visar att de intresserar sig för vad deras barn gör, att de förstår att föräldrars närvaro är viktig och att de bryr sig, säger Josef Wiklund, chef brottsförebyggande enheten i polisområde norra Gävleborg.

Prioriterat under Valborgsaftonen är att arbeta mot langning och minska tillgången på alkohol, eftersom det ökar risken för våldsbrott och skadegörelse.

– Polisen arbetar enligt en metod som innebär att vi systematiskt ingriper mot minderåriga som dricker eller är berusade. Vi kan i vissa fall hälla ut alkohol på platsen och kontakta föräldrarna, säger Josef Wiklund.

I mellersta Gävleborg kommer polisen att sprida information utanför systembolagen.

Mer läsning

Annons