Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen fick avliva 140 djur på bondgården

Under tisdagen arbetade ett tiotal poliser och personal från transportföretag med att flytta djuren från den gård i västra Gästrikland som GD berättade om i går. Men cirka 140 djur var polisen tvungen att avliva på plats.

Annons

Djuren har vanvårdats under lång tid och när länsstyrelsen kom till gården hade bland annat grisar ätit av de som redan hade dött. Gårdagens arbete tog tid. Får och kor som kunde transporteras levande skickades till slakt i Uppsala. Men 63 får kommer att kunna säljas till andra lantbrukare.

Men innan gårdagens arbete pratade polis och LRF:s omsorgsgrupp med lantbrukaren, som då var hemma.

– Det är inte kul för honom när vi sätter igång, det blir så mycket aktivitet på gården. Han är ledsen och uppgiven, men får stöd av LRF.s omsorgsgrupp, säger Sven Lind, djurskyddspolis.

Till polisen har lantbrukaren sagt att han inte förstår att han har gjort något fel. Sven Lind säger att hela historien är ett trauma för mannen, som lämnade gården innan arbetet satte igång.

Hanteringen av djuren tog lång tid. Många av dem var i sådant skick att de inte ens kunde transporteras levande. Därför avlivades de på plats.

– De skjuts på plats och körs i väg. Det handlar om tio nötkreatur, sex-sju får och 15 grisar. Efter avlivning körs de i väg för destruering, de ska brännas alltså, säger Sven Lind.

Utöver klövdjuren avlivades 110 djur – kalkoner, ankor, höns, gäss och tuppar – via giftinjektioner. Länsstyrelsen utreder just nu även brister i lantbrukarens hundhållning. En djurskyddshandläggare på länsstyrelsen säger att det kommer utredas, men vill inte gå in på vilka typer av brister det handlar om.

– Jag är inte klar med rapporten, så jag kan inte säga något om det just nu.

GD sökte i går lantbrukaren för en kommentar.

Mer läsning

Annons