Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen fick sjuklarmet - patienten dog

SOS Alarm kallade på polis i stället för ambulans till en avsvimmad man.
Han hade fått en köttbit i halsen och var död när han sedan kom till sjukhus.

Annons

Larmet om den livlöse mannen på en gata i Hudiksvall kom när cityfesten pågick i Gävle och många ringde om fulla personer. Larmoperatören hade först tänkt kalla på ambulans men kopplade i stället till polisen, en ändring som hon inte kan ge någon förklaring till annat än att många samtal handlade om berusade och att den som larmade sagt att han inte hade något nummer till polisen.

När polisen kom fram till mannen tillkallade de ambulans, men mannen var död när han kom till sjukhus, troligtvis efter att en köttbit fastnat i halsen. Eftersom ingen vet om han levde när han hittades går det inte att säga om han skulle ha klarat sig om ambulansen kommit direkt.

Socialstyrelsen har granskat det som hände enligt Lex Maria. Den konstaterar att operatören inte frågat den som ringde om det hon skulle, till exempel om hur det var med medvetande och andning. I övrigt anser socialstyrelsen att SOS Alarm gjort insatser för att det inte ska kunna hända igen.

SOS Alarm tänker använda erfarenheterna av det som hänt i sin utbildning. Den som svarade har fått individuell utbildning och har i uppföljningar visat att hon kan intervjuteknik.