Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen fruktar nya sammandrabbningar

GÄVLE Misshandeln av en 34-årig man i Sätra centrum har kopplingar till knivslagsmålet utanför den shiamuslimska församlingslokalen på Brynäs.
Polisen kämpar nu febrilt med att förhindra att de två grupperna drabbar samman på nytt i helgen.


Det var i förrgår kväll som en 34-årig man överrumplades när han parkerade sin bil i Sätra centrum. Tre män som väntat in honom slet ut 34-åringen på parkeringen och misshandlade honom sedan med basebollträn och stålrör.
Enligt uppgift ska de tre männen även ha deltagit i det vilda knivslagsmål som utbröt den 3 september när den shiitiska församlingen på Brynäs skulle välja ny styrelse. GD erfar att det finns två olika fraktioner i den shiitiska församlingen och att det finns olika åsikter om vem som ska väljas in i styrelsen.
Ett 30-tal personer deltog i bråket och tre personer fördes efteråt till Gävle sjukhus med lindriga skador.
Tre män, 35, 47 och 52 år, greps efteråt av polis. En av dem utsågs till vigselförrättare av Gävles Islamiska råd år 2003.
I stället för att häkta männen valde dock åklagaren att försätta dem på fri fot.
Enligt en källa kan knivbråket på Brynäs härledas till oroligheter i församlingsmedlemmarnas hemländer och den senaste tidens turbulens i Mellanöstern.
Samma namn som förekommer i polisutredningen av knivslagsmålet på Brynäs och den grova misshandeln i Sätra förekommer även i utredningen av attacken mot den sunnimuslimske imamen på Södermalmstorg.
Imamen är även misstänkt för olaga hot och de namn som förekommer i den utredningen finns även med i knivslagsmålsutredningen.
En kort tid efter knivslagsmålet ska även en kvinna ha blivit utsatt för ett olaga hot. Även hotet har kopplingar till de övriga utredningarna.
Polisen jobbar nu febrilt med att försöka bringa klarhet i vad det är som håller på att hända.
- Det är komplicerat. Det viktigaste just nu är att situationen inte eskalerar eftersom det har rört sig om grovt våld, säger Jan Friberg, biträdande kriminalchef.
Polisen satt i går och försökte att kartlägga vem som gjort vad i den mycket stora grupp personer som ingår i polisens utredning.
- Vi har fokuserat på att försöka ta reda på vem det kan finnas en hotbild mot och vem som kan behöva skydd, säger Jan Friberg.
I går eftermiddag fick polisen reda på identiteterna på de tre män som utförde misshandeln i Sätra. De söks nu av polis, misstänkta för grov misshandel. 34-åringen fick föras till sjukhus för att se över sina skador. Han kommer att höras av polisen i helgen.

Daniel Siksjö
026-159630
daniel.siksjo@gd.se