Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen jagar utepinkarna

De sex offentliga toaletterna i Gävle hjälper inte.
Enligt polisens statistik bötfälls drygt 20 personer i månaden för att ha kissat på offentlig plats.

Att lätta på trycket i en portgång eller mot husväggen går under lagparagrafen om förargelseväckande beteende och straffas med böter på 800 kronor.

Enligt polisens egen statistik bötfälldes 263 personer förra året i länet. Under årets fyra första månader har 92 personer bötfällts, vilket innebär i snitt 23 personer i månaden. För några år sedan var siffrorna betydligt lägre, men polisen har tänkt om.

– Det här är ett brott som många irriterar sig på, säger närpolischef Glenn Hillman.

Enligt honom är rapporteringen av kissandet en arbetsmetod för att minska gatuvåldet.

– Det kan leda till slagsmål, säger han.

Det grövsta exemplet är Marcus Gabrielsen, som blev sparkad till döds för fyra år sedan när han sa till två 19-åringar som kissade i en trappuppgång i Stockholm.

Gävle kommun ansvarar för sex offentliga toaletter. Två i Boulognerskogen och Stadsträdgården, en utanför förvaltningshuset, en på Södermalmstorg och en inhyrd i Regementsparken.

– Det är med tanke på Hälsans stig, säger Håkan Sellman vid tekniska kontoret.

Den sjätte toaletten finns i Stenebergsparken.

Flera av toaletterna är avgiftsbelagda. I järnvägsstationen har fastighetsägaren gått ett steg längre. För att få tillträde till tre av de fyra toaletterna krävs att besökaren skickar ett SMS för att få en kod som låser upp dörren.