Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen kan inte utesluta olycka

GÄVLE Tolv polismän. Förstärkning från Riksmordkommissionen. Dussintals förhör med vänner och anhöriga.
Trots den massiva insatsen saknar polisen mordvapen, motiv och mördare.

Polisen behandlar dödsfallet i lördags som om det vore klart att 20-åringen mördades. Man har inte råd att förlora flera dagar av utredningsarbete om obduktionen på tisdag konstaterar mord.
Ändå kan det inte uteslutas att 20-åringen dog till följd av en olycka.
I går genomfördes ett stort antal förhör med vänner, anhöriga och bekanta på plats i Forsbacka. Kretsen av personer som förhördes vidgades utan att det gav resultat.

Inga uppgifter skiljde sig från vad andra berättade och ingenting kastade ljus över vad som hänt i 20-åringens lägenhet mellan två och fyra på lördagsnatten, som är den troligaste tidpunkten för hans död.
Man sökte igenom avspärrade sopstationer i närheten av 20-åringens bostad, såvitt känt utan att finna ett mordvapen. Inne i polishuset skulle man granska innehållet på 20-åringens dator. Förhoppningen var ett meddelande från en person som kan misstänkas för mordet. Eventuella fingeravtryck på datorns hölje ska kontrolleras mot polisens register över kända brottslingar.

Flera omständigheter tyder på att 20-åringens mördades. En dator i bostaden var nedpackad som för att forslas bort. Det fick vänner att reagera eftersom 20-åringen knappast skulle ha sålt den, framförallt inte mitt i natten. Dessutom ska ljud ha trängt in till grannarna, ljud av en duns.
Polisen vill inte närmare beskriva skadan i 20-åringens ansikte. Rättsläkaren Håkan Sandler kunde inte omedelbart säga att någon använt ett tillhygge. På ansiktet ska ett tyg, kanske en duk, ha legat. Att 20-åringen själv skulle ha placerat tyget där är mindre sannolikt.
Andra omständigheter är förbryllande. På den trasiga blomsterpiedestal som fanns i vardagsrummet ska spår av blod helt saknas. Det minskar möjligheterna att man funnit mordvapnet.
20-åringen anmälde ett inbrott till polisen i juni. Flera personer har sagt till polisen att det har skett flera inbrott, men de har i så fall inte anmälts.
Utredningen har de två senaste dagarna tagit stora resurser vid Gävlepolisen i anspråk. Dessutom förstärker en polisman från Riksmordkommissionen utredningen, främst som expert på att registrera och katalogisera förhörsutskrifter och de mängder papper varje stor utredning producerar.

Chefen för länskriminalen, Lennart Styrman, är förundersökningsledare till dess man identifierat en skäligen misstänkt person.
Mitt på dagen i går rörde sig få människor på gatorna i Forsbacka. Men vännerna såg till att ljusen brann vid en liten minnesvård där 20-åringen bodde. Vila i frid, stod det på flera handskrivna hälsningar.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se