Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen misstänker mordbrand

SANDVIKENBranden i hyreshuset på Tallbacksvägen misstänks vara anlagd och rubriceras därför som mordbrand. Det beskedet lämnade polisen till de evakuerade hyresgästerna vid ett informationsmöte om branden i går eftermiddag. Uppgiften följdes av ett sus bland det 60-tal hyresgäster som samlats till mötet på stadshotellet.

- Det behöver inte vara så allvarligt som det kan låta. Mordbrand är en brottsrubricering. Någon har sagt att man har hört att någon har varit uppe på vinden. Det är vårt utgångsläge, men det kan även vara någon fläkt som har gått sönder, sa Per Odén vid Sandvikenpolisen.
Hyresgästerna, de flesta äldre människor, fick beröm vid eftermiddagens möte.
- Jag vill tacka er alla för att ni var så tålmodiga i natt. Jag har aldrig varit med om dess like. Man hade kunnat tro att det var en fin och skötsam skolklass utanför huset, sa Willy Aflarenko, polisassistent.
Polisen, räddningstjänsten, Sandvikenhus och försäkringsbolag var de parter som i går informerade de boende som under natten tvingats lämna sina hem. Sedan evakueringen har branden, som i går fortfarande var vid liv, bevakats. För att rädda huset från vattenskador fattades beslutet att låta branden brinna ut av sig själv.
- Det är en passiv bevakning av avbrinningen kan man säga. En del av fastigheten är helt förlorad, men vi bedömer det ändå som det rör sig om ett minimalt egendomsbortfall, sa Daniel Gren, som var räddningsledare under natten.
Klockan elva i går förmiddag avslutade räddningstjänsten sitt arbete på platsen. De dörrar som räddningstjänsten tvingades bryta upp är lagade och låsbara. Det är nu Sandvikenhus som ansvarar för det fortsatta arbetet med sanering och återställande. På den utbrunna vindsvåningen fanns styrenheten till husets fläkt- och hissystem. Så länge varken ventilation eller hiss fungerar är fastigheten utdömd. Över helgen kan de branddrabbade bo kvar på hotell Princess. Det är därefter upp till hyresvärden Sandvikenhus att erbjuda alternativa temporära boenden.
På torsdag nästa vecka hålls ett uppföljande informationsmöte. Då får de evakuerade veta när de kan flytta tillbaka till sina hem.
SOFIA ÖHLANDER