Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen: Olagligt att störa Åkesson

SD-ledaren Jimmie Åkesson är ute på valturné och besöker på fredagen Gävle. Samtidigt mobiliserar motdemonstranter på Facebook.

En representant för Ung vänster har bland annat uppmanat folk att störa mötet med vuvuzelor och visselpipor. Olagligt, säger polisen.

Annons

Jimmie Åkessons tidigare torgmöten har mött kraftigt motstånd.

I Göteborg fick SD-ledaren avbryta sitt möte i tisdags sedan cirka 500 personer bland annat buat och skanderat ramsor riktade mot deras politik. I Uppsala i fredags möttes partiledaren av liknande protester och fick skjuta på sitt tal.

På andra platser, som Eskilstuna och Värnamo, valde motdemonstranterna att vända ryggen till Åkesson i en tyst protest.

Vad gäller egentligen vid demonstrationer och motdemonstrationer? Johan Höglund, polisinsatschef, är ansvarig för kommenderingen under Sverigedemokraternas turné i Gävleborg.

– För man oljud i syfte att störa den andra sammankomsten är det ett brott, oavsett om man har tillstånd eller inte, säger polisinsatschefen Johan Höglund.

Han berättar att Sverigedemokraterna har sökt tillstånd för sina torgmöten i länet. Däremot inte motdemonstranterna i Gävle.

– Men det finns inget krav på att man ska söka tillstånd för en allmän sammankomst.

I Facebookgruppen "VÄND RYGGEN – mot Jimmie Åkesson!" pågår livliga diskussioner om hur motdemonstranterna ska bemöta SD-ledaren på fredag. Vissa tycker att torgmötet ska störas med oljud från vuvuzelor och visselpipor medan andra anser att en tyst protest är rätt väg att gå.

Vad krävs för att polisen ska ingripa?

– Det vi alltid har att ta hänsyn till är om det är polistaktiskt riktigt att ingripa. Vilka konsekvenser det får vid ett ingripande, säger Johan Höglund.

Om ett gäng demonstranter har vuvuzelor?

– Dränker man talaren som försöker föra fram någon form av budskap, oavsett politisk sida, så kommer vi nog att försöka rapportera de personerna. Begår någon ett brott som lyder under allmänt åtal måste man rapportera det som polis.

Vilket brott gör de sig skyldiga till?

– Det finns ett brott i brottsbalkens 16:e kapitel som heter störande av allmän sammankomst. Det kan ge böter eller fängelse i högst sex månader. Står någon med vuvuzelor så kommer vi nog att ta dem i beslag och direktförverka dem då de räknas som ett brottsverktyg.

När Jimmie Åkesson besökte Ronneby i Blekinge härom veckan möttes han av något udda protester. Bland annat flögs en pizzaslice ovanför partiledarens huvud med hjälp av en radiostyrd helikopter. Dessutom placerade någon ut öppnade surströmmingsburkar runt om på torget.

– Jag kan inte se att det skulle kunna vara något brottsligt. Det är om någon skulle släppa pizzan och någon gör illa sig. Man skulle kunna likna det vid när man har tårtat ett antal offentliga personer.

Och surströmming?

– Att öppna en surströmmingsburk, ja det är svårt att säga. Kastar du surströmmingsspaden på den som talar skulle jag nog säga att det inte är okej, säger polisinsatschefen Johan Höglund.

Annons