Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen ska bli snabbare på vapenlicens

Handläggningstiderna för vapenlicens är orimligt långa på sina håll.
Snart ska det bli ändring på det.

Annons

Klagomål har kommit in från jägare, sportskyttar och justitieombudsmannen, JO. Nu sätter regeringen ner foten och ger Polismyndigheten i uppdrag att utreda varför väntetiderna varierar i olika delar i av landet.

– Det finns exempel på personer som tagit jägarexamen men fått vänta så länge på vapenlicens att de har missat hela jakten. Det är inte önskvärt. Vi vill naturligtvis ha en rättssäker prövning, men om man lever upp till kraven ska man få sin licens. Det finns ingenting som motiverar att handläggningen ska ta flera månader, säger Johan Moström, politiskt sakkunnig åt inrikesminister Anders Ygeman, S.

Vid årsskiftet slogs landets 21 polismyndigheter ihop till en enda. Därmed borde det bli enklare att erbjuda en likartad service i hela landet, menar Johan Moström.

– Uppdraget till polisen är att ta reda på varför det fungerar bättre på vissa håll och sprida det sättet att arbeta i hela myndigheten. Regelverket ser likadant ut överallt och det tycks inte vara så enkelt att de som använder mer resurser har kortare väntetider, säger Johan Moström.

Mer än en månad ska ingen behöva vänta, menar han. 1 mars 2017 ska polisen slutredovisa sitt uppdrag till regeringen.