Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen ska synas på vägarna

GÄVLE
Så här ser den nya polisbilen ut. Efter stort hemlighetsmakeri visades den i går upp i Gävle och Göteborg.

Annons
Det är i Gävle som den nya högreflekterande märkningen, i ett rutmönster på bilen, tagits fram. Bakom design och utformning står Anders Wiman som fått uppdraget av Rikspolisstyrelsen.

Säkerhet och synbarhet
- Den stora skillnaden är att vi verkligen satsat på säkerhet och synbarhet. Den kan tyckas givet, men det har inte varit så tydligt tidigare, säger Anders Wiman.
För tillverkning och montering av den nya märkningen står Gävleföretaget Collage Reklam. Den nya märkningen är ett resultat av studier av just säkerheten och synbarheten kring utryckningsfordon i övriga Europa.
- Dekormaterialet har tio gånger högre reflektion än det som bilarna i dag är märkta med, säger Olle Lindblom på Collage Reklam.
Materialet, som är fluorescerande, har hittills använts på trafikskyltar. Bakom rutmönstret på den nya polisbilen finns en tanke.

Färgkontrast
- Man vet genom undersökningar att kontrasterande färger i schackrutigt mönster funkar bra och gör att fordonen syns, säger Olle Lindblom.
Under två månader har man i Gävle jobbat med det nya utseendet på framtidens polisbilar. Sex provbilar rullar nu ut i trafiken i tre polisområden, Västernorrland, Västra Götaland och Skåne. Bilarna kommer att utvärderas fram till våren 2004.
- Det är viktigt att bilarna testas under alla årstider så att man ser hur dekoren fungerar, säger Anders Wiman.


Sofia
Öhlander
026-27 75 92 sofia.ohlander_gd.se