Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen spårar IP-nummer

Polisen i Gävle utreder med jämna mellanrum fall av nätmobbning.

Men då rubriceras de elaka nätkommentarerna som exempelvis olaga hot, förtal eller ofredande.

– Jag tror det är ett stort mörkertal, säger Johan Bast på ungdomsenheten.

Annons

Han har ingen statistik över andelen brott som skett via internet, men säger att flera utredningar som handlar om nätkränkningar pågår just nu. Ett aktuellt exempel rör ofredande via Instagram, ett socialt nätverk där man delar foton. Ungdomsgruppen utreder även olaga hot som riktats mot en flicka i Sandviken via sociala medier.

– Men det finns nog många som aldrig anmäler, säger Johan Bast.

Han konstaterar att vissa mobbar helt öppet, andra gör det anonymt via fejkade konton eller anonyma signaturer.

– Ibland måste vi göra ip-spårningar och det kan vara svårt att få ut uppgifterna beroende på var basservrarna finns. Oftast lyckas vi, men det administrativa tar tid.

Johan Bast uppmanar alla som blir utsatta att ta skärmdumpar så att hot och liknande finns sparade, det underlättar polisens arbete.

– Finns det ingen misstänkt blir det svårt och om den misstänkte är under 15 år skickar vi ärendet till socialtjänsten, säger han.

Tidigare i veckan åtalades två unga flickor, 15 och 16 år gamla, för grovt förtal efter de så kallade Instagrambråken i Göteborg i vintras. De grova kränkningarna på internet ledde till att några av de utsatta ungdomarna fick självmordstankar.

För att identifiera de två tjejerna vände sig polisen direkt till Instagram i USA, uppger Aftonbladet. Där fick man hjälp med mejladress, ip-adress och telefonnummer till den mobil som Instagramkontot skapats på. Den tillhörde den 15-åriga flicka som erkänt. Den 16-åriga flickan nekar men kan enligt åklagaren knytas till brottet med hjälp av sms-trafik.