Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen stormade fel lägenhet

I mars i fjol gjorde Uppsalapolisen husrannsakan i fel lägenhet i Skutskär.

En åklagare kom fram till, att om det alls kunde vara tjänstefel, så var felet så litet att det inte gick att åtala för.

Annons

– Med de informationer vi hade kunde vi inte ha gjort annorlunda, säger Tomas Eriksson, polischef.
Den 11 mars 2009 kom Uppsalapolisens gatulangningsgrupp till Slutskär. Utanför en port på Centralgatan såg den man som verkade vara påverkad av narkotika.
Mannen berättade att han köpt knark av en person i en lägenhet han just kom från. Några polisen bestämde, antingen efter eget beslut eller på instruktion från en polisiär förundersökningsledare eller en åklagare, för att att göra husrannsakan.
I en lägenheten fanns en man som var helt oskyldig. Han mådde sedan tidigare dåligt och blev upprörd av att polisen tog sig in i hans bostad.


Samtidigt började mannen utanför porten att sväva på målet, och kom fram med att han egentligen köpt narkotika i en annan lägenhet. Då gjorde polisen husrannsakan i den bostaden och hittade mycket riktigt droger.
Under tiden erbjöd sig poliserna i den oskyldigt utpekade mannens lägenhet att skjutsa honom till en sjukvårdsmottagning.

Händelsen anmäldes senare och utreddes av en åklagare vid riksenheten för polismål. Beslutet därifrån blev att ingen av poliserna i insatsen kunde åtalas för tjänstefel. Om de ens var fråga om tjänstefel, vilket åklagaren inte fann, så var i sådant fall ringa tjänstefel.
Inget åtal väcktes.
Tomas Eriksson i Uppsala är biträdande chef för ordningspolisen, där gatulangningsgruppen ingår.
– Med de ingånsvärdena vi hade gick det inte att göra på något annat sätt, säger han om polisinsatsen för 14 månader sedan.