Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen träffar ofta psyksjuka

GÄVLE
Gävlepolisen bekräftar bilden att man allt oftare har att göra med psykiskt sjuka personer.

Annons
- Helt klart har det ökat. Missbrukarna blir psykiskt sjuka och de psykiskt sjuka blir missbrukare, säger Margareta Olander, vakthavande befäl.
Någon gång under mitten på 1990-talet anser Margareta Olander att det vände. Iakttagelsen stämmer väl med tidpunkten för psykiatrireformens genomförande. När intagna på institutioner skulle klara sig i egna boenden föll några igenom. Hur många eller hur stor andel finns det bara osäkra uppgifter om.

Dubbel diganos
Men klart är att mentalsjuka ofta utvecklar så kallad dubbel diagnos (missbruk och psykisk sjukdom) utifrån det enda umgänge som står dem till buds - med andra människor som redan lever i samhällets marginal, missbrukarna.
När polisen kommer i kontakt med de psykiskt sjuka är anledningen att de misstänks för brott eller stör omgivningen.
- De kan vara störande för grannarna, säger Margareta Olander.

Svårare få vård
Just störningsmomentet och de allmännyttiga bostadsföretagens hårdare vräkningspoliscy är faktorer som tas för givna när medier skriver att det ökande antalet hemlösa på stadens gator är före detta mentalpatienter.
För den skull behöver det inte vara sant.
Sociologen Ingrid Sahlin pekar i sin avhandling om socialtjänsten som hyresvärd på att patienterna på de stora mentalsjukhusen (som Ulleråker i Uppsala eller Beckomberga i Stockholm) ofta var senildementa.
De dementa bor fortfarande på institution, fast det nu handlar om kommunala gruppboenden. Den andra stora gruppen patienter skrevs in för en kortare tid innan de lämnade sjukhuset.
Möjligen kan förklaringen till hemlösheten vara att den här gruppen patienter i dag har svårare att komma under vård på grund av ett minskat antal vårdplatser.
En annan möjlig förklaring till hemlösheten kan vara det så kallade dubbla huvudmannaskapet som kom med psykiatrireformen.
Det medför att personer med dubbel diagnos faller mellan stolarna. En person kan vara missbrukare men för psykiskt sjuk för den kommunala missbruksvården.
Eller är personen så psykiskt sjuk att han bör vårdas inom den landstingsstyrda psykiatrin, om det inte vore för de svåra missbruksproblemen.

Blir sjuka
Om de hemlösa och psykiskt sjuka inte är före detta mentalpatienter, kan vakthavande befälet Margareta Olander fortfarande ha rätt - missbrukarna blir så småningom psykiskt sjuka av den hårda tillvaro de lever i.
Innan politikerna hittat lösningar på de här problemen kommer händelser som den i Åkeshov eller Gamla stan i Stockholm - där psykiskt sjuka män attackerade och dödade flera personer - att fortsätta inträffa.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se