Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen varnar för billiga asfaltsläggare

Tidigt i går morse deltog ett 30-tal poliser i en kontroll av utländska asfaltsläggare. Två personer fick följa med till polishuset.
Närpolischefen uppmanar alla Gävlebor att inte köpa svarta tjänster.

Bakgrunden till aktionen mot asfaltsläggarna, som bor på campigplatsen i Furuvik, är misstankar om brott som de kringresande sällskapen tros ligga bakom.

Det kan gälla stölder, bedrägerier och miljöbrott. Ibland anmäls asfaltsläggarna för att ta betalt för jobb som aldrig blir gjorda.

Formellt handlar det inte om att göra en så kallad inre gränskontroll, det villa säga att kontrollera om utlänningar som vista i Sverige har rätt att göra det.

Av de personer som kontrollerades på campingen i Furuvik fick en irakier och en brittisk medborgare följa med till polisstationen i Gävle.

Den förste mannen kunde styrka sin identitet med pass och fick lämna polishuset. Britten hade varken pass eller tillräckligt med pengar för att få vistas i landet. Han ska skickas hem till Storbritannien.

Att de årligen återkommande asfaltsläggarna överhuvudtaget kommer till Sverige beror på att det finns tillräckligt många svenskar som betalar. Fast det med stor sannolikhet är fråga om svartarbete.

– Man kan misstänka att de inte gör rätt för sig i Sverige, säger Glenn Hillman, närpolischef, om asfaltsläggarna.

Det enklaste sättet att lösa hela problemet vore att Gävlebor och andra hugade köpare av frestande billig asfalt lät bli att anlita de kringresande sällskapen.

– Det ligger mycket i det. Varje person borde fatta att man inte ska köpa den här tjänsten. Den är för billig. Att ändå göra det främjar knappast tillväxten i Sverige, säger en kritisk Glenn Hillman.