Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen varnar för sommarbrottslingar

Säkert som ett sommarregn dyker de upp i semestertider: Bedragarna, tjuvarna och tiggarna.

Här är listan på de du ska se upp lite extra med i sommar-Gästrikland.

GD har redan haft anledning att skriva om flera av dem, sommarplågorna. Dels om asfaltsläggare som ofta både uppträder aggressivt och gör ett dåligt jobb. Dels om försök till skimming av bankomater.

Polisen i Uppsala har gjort en varningslista med saker du bör se upp lite extra med. Naturligtvis gäller samma varningar även i vårt område.

Först ut på listan är airbagstölder. I dag när allt fler bilmodeller har modellspecifika musikanläggningar är inte längre bilstereoapparater lika attraktiva för tjuvarna.

I stället har en annan utrustningsdetalj klättrat på listan över tjuvarnas favoritobjekt. Airbags stjäls ofta i stora mängder inom samma område. Stölderna bedrivs ofta av ligor.

Asfaltläggare. Det kan verka lockande att tacka ja till att få garageuppfarten omasfalterad till ett till synes bra pris. Men det blir sällan bra, om det ens blir färdigt. Och om du vill klaga är hantverkarna ofta redan långt borta. Inte sällan får polisen in anmälningar om stölder av maskiner och material i asfaltsläggarnas kölvatten.

Ficktjuvar är ett återkommande fenomen. Sommartid samlas vi gärna utomhus på marknader och konserter. Ett utmärkt tillfälle för tjuvarna. Teknikerna för att förleda offren är många. Att låtsas spilla ketchup och ivrigt hjälpa till att torka bort den är en klassiker. En annan att fråga om vägen, växla pengar eller till och med att låta små barn stå för stölderna.

Guldförsäljare dyker oftast upp vid stormarknader och på de stora vägarnas rastplatser. De kan fejka ett motorstopp och sälja falska guldsmycken till pangpris som tack för att du stannade. Guldförsäljarna är inte sällan även tjuvar som gärna smyger in i din bil medan kumpanerna håller dig under uppsikt.

Rosförsäljare och tiggare eller en kombination av de båda är också vanligt sommartid. Plötsligt får du en ros i handen och uppmanas därefter att betala för den. En annan variant är tiggaren som visar en bild på någon sjuk person som du ombeds stödja med ett bidrag. ”Det finns anledning att anta att barn utnyttjas att delta i verksamheten av föräldrar och andra vuxna”, konstaterar polisen.

Skimming är ett allt vanligare problem. Det innebär att någon typ av utrustning har fästs på bankomaten eller butikens kortläsare som gör att dina kortuppgifter kan kopieras. Efter några veckor töms plötsligt kontot.

Var alltid misstänksam. Kontrollera att bankomaten ser ut som den ska. Sitter något löst? Är knappsatsen som den ska? Sitter det något framför kortspringan?

Äldre personer kan få oönskat besök av allt från försäljare till någon stackare som behöver låna toaletten eller telefonen. Ofta jobbar tjuvarna två och två. En smiter obemärkt in och söker igenom lägenheten medan den andre håller lägenhetsinnehavaren sysselsatt med frågor eller försäljning.

Polisen uppmanar den som drabbas av någon av ovanstående typer av brott, eller misstänker att de blivit vittne till något misstänkt, att ringa 11414 och berätta om sina iakttagelser.