Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisen vill pejla mobiltelefoner

SANDVIKEN
Polisen i Gävleborg vill få rätt att pejla efter försvunna personers mobiltelefoner, något man inte får i dag.

Annons
- En brist i telelagen, säger polismästare Lennart Månson.
Dessutom vill man få rätt att spåra internetuppkopplingar.
I telelagen anges i vilka fall telebolag får lämna ut uppgifter. I tre punkter berörs polisens verksamhet. Dels vad gäller uppgifter om misstanke om brott, dels uppgifter som behövs för polisens hjälpande verksamhet.
Möjligheten att få pejla efter mobiltelefoner eller spåra internetuppkopplingar finns dock inte, en möjlighet som polismyndigheten i Gävleborg nu efterlyser.
- När människor försvinner vill vi kunna lösa det så fort som möjligt. Vi har haft vissa svårigheter med att få hjälp med att pejla mobiltelefoner, säger Lennart Månson.
Han säger att han gjort skrivelsen efter att frågan väckts inom polisen i Gävleborg. Dessutom är det en översyn av lagstiftningen på gång från regeringshåll.
- Vi vill från vår sida vara på hugget och visa vad vi tycker.
Med hjälp av mobilpejling skulle man till exempel kunna lösa olika försvinnanden fortare. Det är ganska vanligt att ungdomar - som ofta har mobiltelefon - rymmer hemifrån. Med hjälp av pejling skulle polisen snabbare kunna konstatera att telefonen och därmed även den försvunna befinner sig på annan ort.
- På det här sättet kan vi inte bara lösa försvinnanden snabbare utan även snabbare kunna lugna oroliga anhöriga. Dessutom blir det en besparing om vi slipper använda onödiga resurser.

I brevet skriver han också att polisen vill få möjlighet att spåra internetuppkopplingar i en nödsituation. Han hänvisar bland annat till ett försvinnande i Hofors förra året.
En 14-årig flicka försvann och polisen fick under utredningen reda på att hon varit ute och chattat på nätet. Om polisen hade fått tillstånd hade man kunnat få information om när hon var uppkopplad och vilket IP-nummer som datorn hon surfade från hade. På så sätt hade man kunnat få fram adressen där 14-åringen varit uppkopplad.

Men när polisen kontrollerade om telelagen medgav att ge ut sådana uppgifter visade det sig att det inte fanns något reglerat om försvunna eller efterlysta personer. Det gjorde att det inte gick att få tillstånd att bryta sekretessen.

I brevet från Lennart Månson skriver han att polismyndigheten i Gävleborg hemställer om att rikspolisstyrelsen verkar för en ändring i telelagen.

KARIN BERGKVIST