Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisens bildbevis: här dansar kroggästerna

Folk ska ha dansat vid minst tre tillfällen – utan tillstånd. Därför varnades Berggrenska av kommunen och en polisutredning öppnades.
Här är bilderna som används som bevisning för den organiserade dansen.

Gefle Dagblad berättade på måndagen om den otillåtna dansen på Berggrenska gården i Gävle. Nyheten har väckt stort engagemang bland er läsare och spridit sig till rikspressen.

Vid tre tillfällen har olaglig dans uppmärksammats under sommaren.

Kommunens inspektörer fotade vid ett av tillfällena "dansgolvet" och bifogade bilden till restaurangägarna.

En av delägarna svarade i ett mejl: "på kortet som vi fått med i rapporten ser man gäster som står upp framför baren, men ingen ser ju ut att dansa på den bilden".

Inspektören hävdade dock att "ytan befolkades av 50–80 personer som rörde sig i takt med musiken under dansliknande former".

Bilden togs den 25 juli.

Vid ett annat tillfälle, den 4 september, filmade polisen dansen. "Polisen bedömde inte arrangemanget som spontandans", står det i kommunens rapport och en polisutredning gällande brott mot ordningslagen öppnades.

– Spontandans är ett allmänt myntat uttryck. Vi brukar säga att: har man en lokal där man medvetet har en yta för dans, då ska man ha danstillstånd. Har man en lokal som är möblerad så att dans inte kan uppstå, ja då behöver man inget tillstånd, säger Lars Ljunggren som är inspektör hos Gävlepolisen.

Lagstiftningen gällande danstillstånd kom till 1993. I flera motioner har politiker från olika partier föreslagit att tillståndskravet ska slopas. Många krögare har också höjt rösten och kräver en förändring.

– Lagstiftningen är väl till åren kommen. Men nu är det en lag som vi måste följa, säger Lars Ljunggren.

Är det vanligt att polisen filmar dansande kroggäster?

– Nej, det har inte varit så vanligt förekommande genom åren. Men för något år sedan gick personalen i yttre tjänst en utbildning om krogtillsyn tillsammans med alkoholhandläggare. Efter det uppmärksammas detta på ett annat sätt.

Utredningen mot Berggrenska är i nuläget lågt prioriterad och ligger i princip orörd.

– Det är upp till åklagaren att besluta om det är något brott. Det finns inte så många rättsfall att tillgå så det är bra om vi får någon sorts praxis, säger Lars Ljunggren.

I Gävle har 18 ställen danstillstånd. Men den 31 december går alla ut och nya tillstånd måste sökas. Kostnaden är 700 kronor per år.

Efter kommunens varning ansökte Berggrenska gården om danstillstånd som beviljades från och med oktober.

LÄS ÄVEN:

Därför krävs danstillstånd