Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisens narkotikahundar kan få träna i skolorna

I maj lämnade Sverigedemokraterna in två motioner till kommunfullmäktige. En motion där de föreslår oanmälda drogtester i skolan och en där de föreslår att man använder narkotikahundar vid oanmälda besök i skolan.

Spice förvandlade Markus

Ledare: Krävs mer förebyggande arbete

SD anser att hjälpen av narkotikahundar kan vara en del i att tidigt komma tillrätta med drogmissbruk och langning bland elever. SD ser det också som en riktad hjälp till de elever som behöver komma ur sitt missbruk.

Bakom motionen ligger Sverigedemokraterna Roger Hedlund, Richard Carlsson, Marcus Andersson och Carl Ekenberg.

SD i Gävle la ett förslag om drogtester i skolan redan 2007, men de fick inget gehör. Nu beslutade de att lyfta frågan en gång till.

– Andra kommuner har testat det här. Det betyder mycket att man kan få tag på unga personer innan de hamnat i djupt missbruk då de kräver mer rehabilitering, säger Roger Hedlund, SD, om motionerna.

Meningen var att motionerna skulle behandlas av socialnämnden vid deras sammanträde i augusti.

Nämnden valde att lyfta ärendet och i stället låta det bli en tjänstemannafråga. Alkohol- och drogsamordnare Johnny Gustafsson, har yttrat sig. Ett yttrande som socialförvaltningen ställer sig bakom och som nu skolan ska få titta närmare på.

– Det finns ett antal kommuner där man lånar ut skolans lokaler under kvällarna för att träna narkotikahundar, säger Johnny Gustafsson.

Han är noga med att det i så fall skulle ske på kvällstid när skolan är tom och att eleverna ska få veta om det i förväg.

Om förslaget blir aktuellt kommer inbjudan att gå ut till alla skolor.

I Gävle använder man drogtester sedan ungefär ett år tillbaka på Borgarskolans Fordons- och transportprogram.

– Det är viktigt just vid de praktiska programmen när eleverna jobbar med el, fordon och svetsning att de är drogfria. När de ska ut på praktik i arbetslivet måste man kunna garantera att eleverna inte är påverkade.

Johnny Gustafsson säger också att det är viktigt att det finns ett färdigt program att jobba efter om någon testar positivt.

Ärendet kommer att tas upp i kommunfullmäktige.