Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Poliser får sällan brottsersättning

Var tredje polis som utsätts för brott får aldrig någon ersättning. Nära hälften upplever dessutom att de inte fått tillräckligt stöd av arbetsgivaren, enligt en ny undersökning från Polisförbundet.

Annons

Kränkta poliser får sällan ut ersättning trots att de har rätt till den. Polisförbundets undersökning visar att bara en av fyra poliser som har vänt sig till domstol efter att ha utsatt för brott har tilldömts ersättning. En av sex poliser har tvingats vända sig till Brottsoffermyndigheten för att få ut sina pengar. I slutändan är det bara var tredje polis som får någon skadeståndsersättning.
Polisförbundets ordförande Jan Karlsen vill nu att regeringen tillsätter en utredning som ser över Brottsoffermyndighetens rätt ”att överpröva ett domstolsbeslut”, skriver förbundet i ett pressmeddelande.
”Svenska poliser sätter dagligen sina liv på spel för att värna och skydda medborgarna. Därför är det viktigt att samhället står upp för de poliser som utsätts för brott”, säger Karlsen i pressmeddelandet.