Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Poliser "vaccineras" mot stress

GÄVLE
Trendbrottet är ett faktum - under första halvåret 2003 minskade polisernas sjukskrivningar.

Annons
Mellan februari och september sjönk antalet sjukskrivna personer med någon form av krisdiagnos från 18 till 11.
Gävleborgspolisen har också färre sjukdagar än polisen i Dalarna och Uppsala län.
- Jag hoppas att det beror på att vi jobbar med arbetsmiljöfrågor! säger Mia Carnerius, eldsjäl på personalenheten.
Samtidigt har alla 580 anställda (både poliser och civil personal) utbildats i stresshantering, "vaccinerats". Beslut har tagits att polisen ska bygga en länstäckande debriefingorganisation för att hantera traumatiska upplevelser.
Personalenheten kallar det psykosocialt omhändertagande - sex handledare ska ha kompetens att leda debriefing och alla arbetsledare ska kunna hålla avlastningssamtal efter svåra händelser.
- Pusselbitarna faller på plats. Att bry sig om dem i den närmaste omgivningen är nyckelord, säger Mia Carnerius.

Stressreaktioner
Svåra händelser som leder till stressreaktioner kan vara våld, hot om våld, olyckor eller en frustration över eländet polismän konfronteras med under varje skift och i de flesta utredningar.
I dag finns större kunskaper om reaktionerna på stress och trauma. Medan träningen hjälper de flesta att agera på ett bra sätt under själva ingripandet, är det en helt annan sak vad som sker under månaderna efteråt. Obearbetade stressreaktioner kan ge upphov till depressioner, panikångest och sjukskrivningar. Polismän som haft en traumatisk upplevelse kan få svårt med sina relationer till andra, både arbetskamrater och familj.
Samtidigt prioriteras två saker i det fortsatta arbetet på Gävleborgspolisen: delaktighet och möjligheter till utveckling. Ett exempel på det första är ordningspolisens periodplanering. Poliserna väljer själva vilken tid på dygnet de jobbar, förutsatt att tillräckligt många jobbar natt.
Stödet från polisledningen ska borga för att förändringen slår rot i organisationen.
- Vi är ett tjänsteföretag där människan är produkten. Det måste finnas balans mellan "mjuka" och "hårda" frågor, säger Lars Norrström, biträdande länspolismästare.
- När man gör en medveten satsning förändras klimatet, säger Mia Carnerius.

MATS HEDSTRÖM