Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliskompetens togs inte tillvara

GÄVLEGöteborgskommittén har lämnat sin rapport om polisinsatsen under EU-toppmötet 2001. Insatsen lämnar en hel del i övrigt att önska, lyder omdömet - ett omdöme som delas av Timo Rukanen vid Gävlepolisen, nedkommenderad till Göteborg under de där dagarna när allting gick fel.- Frustration, det var det man kände, säger han.

Annons
- Efteråt var den dominerande känslan att man inte tog tillvara den kompetens som fanns på plats. Inledningsvis fick vi dirigera trafik, säger Jan Norrby, ansvarig för den grupp som åkte till Göteborg.

800 sidor
Rapportens 800 sidor slår ned på polisernas dåliga utbildning, deras dåliga utrustning, det lika dåliga ledarskapet.
Kommunikationssystemet bröt samman när det behövdes som bäst. Tidigare statsministern Ingvar Carlsson anser att skotten mot Hannes Westberg på Vasaplatsen kunde ha undvikits. Om kravet på förstärkning nått rätt person hade den polisman som avlossade skottet inte varit så trängd.
Timo Rukanen deltog i flera av aktionerna där gatunamnen satt sig i minnet - Hvitfeldska gymnasiet, Vasaplatsen, Jerntorget.
Men inte i första ledet där konfrontationen var hårdast. Trots att han liksom fem andra bland poliserna från Gävleborg är utbildade på Ingripande Mot Folkmassa, så kallade IMF.
- Vi blev placerade i trafikbevakningsuppdrag. Medan trafikpoliser placerades i insatsgrupper. De trodde att det skulle bli som EM 92, att gå på Avenyn och glassa. Senare lyste rädslan ur ögonen på dem.
- Man blev så upprörd, säger Timo Rukanen.
Vid Hvitfeldska gymnasiet, där 459 personer greps, var han med när samtliga fördes i bussar till polishuset i Göteborg för identifiering. Det kunde sitta femton personer i en arrestcell, berättar han.
Rukanen deltog även vid en omdiskuterad inringning vid Jerntorget av hundratalet sittande demonstranter, en inringning som upphörde när chefen på plats tröttnade på att vänta på besked från de högre cheferna - och helt enkelt sa åt sina poliser att strunta i det hela.
- Man hörde chefen fråga efter order. När han inte fick besked vad han skulle göra kunde han inte motivera att hålla dem frihetsberövade, säger Jan Norrby, som var där.
Personal från de olika polismyndigheterna samarbetade inte bra. Göteborgspolisen ville sköta showen själv, berättar flera poliser. Stockholmspolisen (med Division Delta som Gefle Dagblad skrivit om i samband med nazistdemonstrationen i Salem) utnyttjades inte fullt ut.
- Man var ovillig att släppa in kompetenta krafter. De ville köra sitt eget race, säger Jan Norrby.
- Man satte inte in rätt man på rätt plats. Och man negligerade hotbilden, säger Timo Rukanen.

Hotbild
På en femgradig skala hade hotbilden under EU-toppmötet bedömts ligga på gränsen mellan en fyra och en femma. Ändå gick den så kallade Göteborgsmodellen som föregick toppmötet ut på dialog.
Göteborgskommissionen med Ingvar Carlsson lanserar flera förslag. Bland annat ska polisen få tillgång till fasta vattenkanoner. Man vill även förbjuda maskering på allmänna platser.
Slutligen vill Jan Norrby framhålla det stöd Gävleborgspoliserna på plats fick av ledningen hemma i Gävle.
- När det verkligen hettade till ringde de ofta och frågade hur vi mådde. Vi ringde ofta upp för att rådgöra, säger han.

Mer läsning

Annons