Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisman döms för sexbrott

SANDVIKENDen polisman som stått åtalad för att sexuellt ha utnyttjat och misshandlat en kvinna fälls för båda brotten av Sandvikens tingsrätt. Om domen vinner laga kraft förlorar mannen sitt arbete.

- Min klient har redan bestämt sig för att överklaga. Om domen står fast i hovrätten då åligger det rikspolisstyrelsen att skilja honom från arbetet, säger hans försvarare, advokat Kaj Axlund.
Tingsrättens dom mot polismannen blev villkorlig. Rätten skriver i domen att brottsligheten bör leda till ett fängelsestraff. Men eftersom en fällande dom dessutom innebär att polismannen förlorar sitt arbete anser tingsrätten att påföljden kan stanna vid en villkorlig dom. Polismannen ska enligt domen även betala ett skadestånd på 53 000 kronor till kvinnan. Han förnekar båda brotten. För två veckor sedan möttes polismannen och kvinnan, som är hans före detta flickvän, vid rättegången i Sandvikens tingsrätt.

"Pinsam olyckshändelse"
Det var i augusti 2000 som polismannen ska ha utnyttjat henne sexuellt med en astma-inhalator medan hon sov. Inhalatorn fastnade och ska ha orsakat smärta och svullnad. Polismannen har i polisförhören hävdat att kvinnan inte alls sov utan var med på det. Han har beskrivit saken som en pinsam olyckshändelse. Kvinnan har dock hävdat att hon blivit utnyttjad och kränkt. Knappt ett år senare, i juni 2001, på ett hotell i Dalarna misstänks polismannen ha misshandlat kvinnan. Han ska då ha slagit henne i ansiktet, kastat omkull henne på en säng, satt sig grensle över henne och tagit strypgrepp på henne. Enligt kvinnan ska mannen ha blivit upprörd när hon ville lämna hotellrummet efter ett bråk.

Erkänner örfil
Polismannen erkänner att han utdelat en örfil, men förnekar övriga anklagelser.
- Tingsrätten har i domskälen sagt att målsägandens berättelse mer bär sannolikhetens prägel än den tilltalades. Det bör inte räcka för en fällande dom när stödbevisningen inte är starkare än den är. För en fällande dom krävs att den tilltalades skuld är ställd bortom allt rimligt tvivel, säger Kaj Axlund.
Både mannen och kvinnan ska vid båda brottstillfällena ha varit berusade. Deras vittnesmål under rättegången skildrade hur alkoholmissbruket varit en central del av deras tillvaro.
Polismannen är tidigare dömd för brott. I maj 2000 ertappades han med att snatta varor i en livsmedelsbutik.

SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander_gd.se