Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Polisrazzia mot lägenhet

GÄVLEUnder söndagen genomförde Gävlepolisen husrannsakan mot en lägenhet på Öster. Enligt ett tips hade någon skjutit från lägenheten mot människor på gatan.

Två personer med kopplingar till vit makt-världen är skrivna på adressen.
Polisen kunde beslagta yxor, minst ett soft airgun-vapen och tårgasspray.

På grund av tårgasen är en 20-årig man misstänkt för olaga vapeninnehav. Samme 20-åring dömdes i våras för hets mot folkgrupp sedan han via sitt bolag Sniper Records hemsida sålt vit makt-musik.

Den andre 20-åringen som bor på adressen är misstänkt för hets mot folkgrupp och misshandel i samband med ett gängbråk under Havsfesten på Alderholmen.

Ingen licens krävs
Inget förhör hölls med lägenhetsinnehavaren under måndagen.
Enligt uppgifter polisen hade att lämna om den misstänkta skottlossningen har ingen skadats, varken allvarligt eller lindrigt.

Soft airgun är en sorts luftpistol, som laddas med små plastkulor. Det finns flera fall där personer har blivit skadade av plastkulorna efter att ha träffats i ansiktet. Licens krävs inte.

20-åringen har överklagat domen för att ha sålt vit makt-musik via Sniper Records. Trots en fällande dom i tingsrätten är hemsidan fortfarande öppen.
Enligt en obekräftad uppgift pågår försäljningen som vanligt. 20-åringen nekar till att han skulle driva sidan.

Följer ärendet
Säkerhetspolisen känner till att hemsidan är öppen.
- Vi följer ärendena hela tiden, säger Eva Jönsson, biträdande rotelchef för Säkerhetspolisens författningsskydd.

Hon avböjer att närmare kommentera Sniper Records, men beskriver svårigheterna att agera mot hemsidor. Först ska man bevisa vem som är sidans ansvarige utgivare, sedan få honom fälld inom tolv månader efter att brottet genomförts - därefter preskriberas det.

- Man kan även ha tagit bort den förbjudna skivan, säger Eva Jönsson och påpekar det grannlaga i uppgiften att gå igenom hundratals skivor och tidningar där kanske bara några rader är hets mot folkgrupp.

20-åringen förekommer nu alltså i en ny polisutredning. Han har även överklagat Sniper Records-domen och frågan är om polis och domstolsinsatser får honom att avbryta sin verksamhet.

- Han är en framträdande figur. Tvärtom kan en dom vara en fjäder i hatten, säger Eva Jönsson.

Ingen märkbar ökning
Även en polis i Gävle bekräftar att 20-åringen inte "ger sig".

Rättegången mot 20-åringen var bara en händelse i raden där motiven helt eller delvis var rasistiska.
Dels är hans kamrat misstänkt för Hitlerhälsning under Havsfesten.

I mitten av juni sprejades hakkors på bilar vid en parkeringsplats i Bomhus.
I början av juli ansåg tingsrätten en 35-årig man skyldig till att svårt ha knivskurit en invandrare på Slottstorget. Till polis som grep honom sa han att invandrare var "ohyra".

Ändå anser inte säkerhetspolisen att rasismen vuxit sig starkare i länet.

- Enligt vår bedömning är det ingen märkbar ökning. Antalet anhängare och grupperingar är ganska konstant, säger Eva Jönsson.

MATS HEDSTRÖMMATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom_gd.se