Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politik kan framställas som ett spel

GÄVLEMedierna bidrar till politikerförakt. Det menar medieforskaren och nyblivne doktorn Jesper Strömbäck vid Mitthögskolan i Sundsvall.

- Journalister är medskyldiga. De skapar inte politikerförakt men de aktiverar och väcker misstro mot politiker, säger han.
Under arbetet med doktorsavhandlingen "Gäster hos verkligheten" har han tittat närmare på hur politik skildras i rikstäckande tidningar och teveprogram.
I en stor del av inslagen och artiklarna framställs politiken som ett spel och inte som ett medel för demokrati.

Besökte Gävle
- När politikerna gestaltas som personer som enbart är ute efter att skaffa sig så mycket makt som möjligt ökar cynismen och misstron hos medborgarna, säger Jesper Strömbäck, som förra veckan besökte Gävle för att berätta om sin forskning för några av medlemmarna i Svenska Journalistförbundets Gävleborgsdistrikt.
Enligt hans undersökning är medborgare, journalister och politiker eniga om att mediernas uppgift är att tillhandahålla information så att var och en kan bilda sig en egen uppfattning i politiska frågor.
När medierna i stället ägnar sig åt att tolka och spekulera finns risk att uppdraget försummas.

Exempel på tolkning
- I valrörelsen -98 sa Göran Persson att han såg goda utsikter att göra skatteminskningar framöver, men journalisterna skrev att han lovar skattesänkningar. Det är ett exempel på en tolkning. Det är också vanligt att journalister skriver om hur de tror att saker och ting kommer att bli i framtiden. Varje gång en spekulation inte stämmer sätts trovärdigheten i pant, säger Jesper Strömbäck.
Hans forskningsresultat visar också att människors uppfattning om politiker har mer att göra med mediabilden än med verkligheten. Politikerföraktet är också lägre bland journalister än bland allmänheten. Förklaringen är förmodligen att journalister har en mer heltäckande bild av hur politikerna beter sig. Detta hänger ihop med nyhetsvärderingen; ett sviket vallöfte är en större nyhet än ett löfte som uppfylls.

Neutral förmedlare
Jesper Strömbäcks avhandling utmanar också bilden av medierna som en neutral förmedlare av verkligheten.
- Skjut inte budbäraren, brukar journalister säga när de får kritik. Men journalister är inte enbart budbärare mellan politiker och medborgare. Detta är problematiskt för en journalistik som säger sig vara opinionsspeglande men som i själva verket är opinionsdrivande, säger han.


ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se