Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politik, pengar och alkohol

GÄVLE
Om exakt tre veckor fäller socialnämnden sin dom över Brynäs planer på ett öltält vid Gavlerinken. Men kommunen har redan engagerat sig hårt i curling-VM, som i sin tur drabbas av stora kostnader om öltältet ställs in.

Gävle kommun har inte sparat några ansträngningar för VM:et som hålls i Gavlerinken i april - två tjänstemän återfinns i organisationskommittén, höga företrädare för kommunen reste till Kanada när Gävle utsågs till värdstad och kommunstyrelsen beviljade extra pengar till marknadsföring, erfar Gefle Dagblad.
Uteblir öltältet kostar det VM-arrangören CK Granit stora pengar att bygga ett tillfälligt - internationella curlingförbundet krävde en lokal där alkohol serverades. En sådan måste det under alla omständigheter bli.
- I runda slängar handlar det om en halv miljon, säger Leif Eriksson, ordförande i VM-organisationen och klubbchef för lokala curlingföreningen CK Granit.
Under gårdagen ringde läsarna för att tala alkohol och idrott. Anledningen var Gefle Dagblads artikel att Brynäs IF:s helägda dotterbolag ansökt om att få bygga ett öltält vid Gavlerinkens kortsida, 570 kvadratmeter stort som tänks rymma som mest 800 personer.

"Absurt"
Sven Persson, vid landstingets avdelning för samhällsmedicin, ansåg det "absurt" att en idrottsförening skulle tjäna pengar på alkohol. Ingemar Waern, socialdemokratisk ordförande i socialnämnden, sa om ansökan att han tyckte vad han tyckte, men att han skulle få "stryk" i länsrätten om han sa det.
Dessutom skulle Waern knappast bli populär bland partikollegerna som styr kommunen. Banden mellan kommun och VM-organisation är starka.
Så reste Carina Blank och Anna Östman, socialdemokratiskt kommunalråd respektive informationschef i kommunen, till Winnipeg i Kanada när VM 2004 formellt förlades till Gävle.
I VM:s organisationskommitté återfinns de kommunala tjänstemännen Åke Wallström och Håkan Arkeby, enhetschef respektive administrativ chef på kultur- och fritidsförvaltningen.
Enligt uppgift till Gefle Dagblad ska kommunstyrelsen ha beviljat kultur- och fritidsförvaltningen pengar till marknadsföringen av curling-VM. Det var under gårdagen okänt hur stor summan var.

"En vuxen publik"
Stora ekonomiska intressen är alltså i rörelse, för Brynäs på lång sikt och för CK Granits curling-VM på kort sikt. Dessutom står Gävle kommuns satsning på Gävle som återkommande värd för stora arrangemang (som VM), på spel.
- Vi har jobbat hand i hand med Gävle kommun hela vägen. För oss handlar det om en vuxen publik, det gäller att inte sila mygg och svälja kameler. Vi måste agera för att visa hur viktigt det är för oss, säger Leif Eriksson, klubbchef i CK Granit, om öltältet.
- Idrott och alkohol hör generellt sett inte ihop. Men kommer man upp på den här nivån är det upplevelseindustri. Ser du Carola på konserthuset kan du ta ett glas vin, säger Lars-Göran Ståhl, s, ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Och således partivän med ordföranden i socialnämnden, Ingemar Waern.
Samme Waern som knappast kan räkna med några vapendragare i partiet för ett eventuellt nej till öltältet.
- Varken jag eller någon annan kan sätta sig över socialnämndens beslut, säger Lars-Göran Ståhl.
Curling-VM hålls i Gavlerinken mellan den 17 och 25 april nästa år. Man väntar sig 500 till 600 i publiken. Till dem kommer över 30 olika curlinglag från hela världen.
Socialnämndens beslut kommer den 29 oktober.
MATS HEDSTRÖM