Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker blir tjänsteman

SANDVIKENDen lokale toppolitikern blir topptjänsteman i stället.Den första september blir Odd Westby, före detta oppositionsråd för vänsterpartiet i Sandviken, informationschef för Sandvikens kommun.

Annons
Kommunen har varit utan informationschef i nio månader. Rekryteringsarbetet har krånglat, en kandidat tackade nej i sista stund och en del av de tänkbara personerna ville inte flytta till Sandviken, något som kommunen ansåg vara ett måste.
Odd Westby hade inte sökt tjänsten. I diskussionerna inom kommunen kom hans namn upp och kommunchefen Svante W Nordh tog därför kontakt med honom för ett par veckor sedan.
- Han har alltid varit en intresserad och vaken människa och han kan Sandviken och vet hur den politiska organisationen fungerar. Dessutom har Odd en viss utbildning inom informationsområdet så det här känns bra, säger Svante W Nordh.

Politiskt aktiv
Odd Westby har ett förflutet som politiskt aktiv i vänsterpartiet och har de senaste åren varit oppositionsråd för partiet. I höstas lämnade han dock den posten samt sin plats i kommunstyrelsen.
Han har suttit kvar i kommunfullmäktige men meddelade inför höstens val att han inte tänkte kandidera till några politiska poster.
Svante W Nordh tror att det kan bli en del snack om den nya informationschefens politiska bakgrund.
- Jag blir inte förvånad om det blir en diskussion men Odd och Stefan Hedin har haft extra diskussioner om det här. Det hade Odd som ett krav innan han bestämde sig för hur han skulle göra.
Svante W Nordh pekar också på att man tidigare rekryterat höga chefer inom kommunen från det politiska livet. Rolf Windemo, personalchef i kommunen, var tidigare oppositionsråd för vänsterpartiet. Moderatpolitikern Bengt Björkman arbetade under många år för Sandvikens Näringslivs AB.
Odd Westby berättar att han blev mycket förvånad, närmast chockad, när kommunchefen ringde upp.
- Det var ingenting jag var beredd på, jag visste inte ens att tjänsten var utannonserad, säger Odd Westby.
Han berättar dock att han funderat på en karriär i den riktningen och att han också har utbildat sig inom bland annat elektronisk publicering. Han har dessutom arbetat inom det här området under många år i bokförlaget Wilma guides.
Hans huvudsakliga sysselsättning sedan 1993 har dock varit som musiklärare vid Västerbergs folkhögskola.
Efter några dagars funderande tackade han ja till chefstjänsten.
- Det är en utmaning som det inte går att säga nej till, konstaterar han.

Inget problem
Det faktum att många i Sandviken känner honom som vänsterpolitiker ser han inte som ett problem.
- Jag har trappat ner politiken nästan helt och hållet så jag ser ingen konflikt.
Han kommer nu omedelbart att avsäga sig uppdraget i kommunfullmäktige.
Den första september börjar han sin nya karriär.
- Det blir en helt annan roll. Som oppositionsråd har jag varit oerhört problemfixerad. I politiken lyfter man fram det som är fel och försöker förändra på det sättet. Nu kommer jag att lyfta fram positiva saker och på så sätt försöka få en förändring. Målsättningen är att skapa en positiv anda där vi kan känna samförstånd, säger Odd Westby.

KARIN BERGKVIST