Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker i biblioteket upprör

SANDVIKENNämndordföranden och oppositionsråd ska få egna arbetsplatser på biblioteket i Sandviken.

Annons
Något som upprört bibliotekspersonalen.
- De ska ha en dialog med oss först och inte bara utgå från att de kan ta den lokalen, säger Majlis Asplund, en av de anställda.
Bibliotekschefen Åsa Wirén Jonsson säger att hon känner sig överkörd. Men kommunalrådet Stefan Hedin är nöjd.

Flyttar ut
En trappa upp på biblioteket i Sandviken finns vITalen, kommunens IT-resurscentrum för pedagoger. Efter nyår flyttar man ut ur de gamla lokalerna och in i det nya Kunskapskontoret. Den nya jätteförvaltningen kommer efter årsskiftet att finnas i tekniska kontorets gamla lokaler på Gävlevägen.
Efter denna lokalrokad kommer alltså vITalens lokaler att bli tomma.

"Mycket märkligt"
Från folkbibliotekets sida har man trott att de skulle få tillgång till lokalerna och hoppades där bland annat få göra ett undervisnings- och studierum med tillgång till datorer för vuxen- och distansstuderande.
Ryktesvägen fick personalen och bibliotekschefen dock höra att kommunledningen beslutat att lokalerna skulle användas som arbetsplatser för politiker.
- Vi trodde det var våra lokaler. Det här är mycket märkligt, konstatera Åsa Wirén Jonsson.
Hennes anställda har också reagerat starkt. I ett brev till kommunstyrelsen skriver hela personalen vid biblioteket att varken de eller deras bibliotekschef blivit vidtalade i förväg.
- Vi upplever hela förfarandet som en lektion i djupaste odemokrati och känner oss nonchalerade och förbisedda, skriver de bland annat.
- Lokalerna, som tillhör folkbiblioteket, behövs enligt vårt förmenande just för biblioteket och inget annat.

"Inte deras lokal"
Men just vad den saken gäller går meningarna i sär.
Stefan Hedin förstår inte varför personalen på biblioteket är så upprörd.
- Det är ju inte deras lokaler, säger han.
Enligt honom är det kommunen som hyrt vITalen-lokalerna från Folkets Hus. Biblioteket har aldrig haft tillgång till lokalerna och om personalen vill ha mer yta måste de vända sig till Folkets Hus med en förfrågan, anser han.
Stefan Hedin är mycket nöjd med lösningen. Bristen på arbetsplatser för såväl nämndordföranden som oppositionsråd har länge varit ett problem. De nya arbetsplatserna i biblioteket kommer att göra att de förtroendevalda kommer nära kommunmedborgarna.
- Det här är redan beslutat och det kommer att bli jättebra, säger han.
KARIN BERGKVIST