Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker raggar pengar till länsmusiken

GÄVLE Gävleborgs och Kalmar län har i många år fått mindre statliga bidrag till sin regionala musik än andra län. Nu görs ett nytt försök att ändra på detta.

Annons
En rad ledande politiker från de bägge länen kräver i ett brev till kulturministern, riksdagens kulturutskott och styrelsen för statens kulturråd att gemensamma överläggningar inleds.
- Vi har ledsnat på att bli bollade från den ena till den andra, nu vill vi ha ett samtal där alla berörda sitter med, säger Lotta Lagnander, v, landstingsråd med ansvar för regionala frågor i Gävleborg.
Länsmusiken i Gävleborg får i dag cirka fem miljoner kronor mindre per år än den skulle få om fördelningen var rättvis.
- Vår länsmusik har samma statliga krav på sig som andra men mindre pengar till att uppfylla dem, säger Lotta Lagnander.

Skillnaderna i bidragsgivningen har historiska förklaringar och från statens sida har man sagt sig vara beredd att korrigera detta. Men det har visat sig vara långt från ord till handling, konstaterar Lotta Lagnander. Den orättvisa fördelningen har gällt ända sedan 1988.

Björn Hanerus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se