Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker vill ge rockarnas camping till EU-migranterna

Gör i ordning en camping med möjlighet att sköta hygien och slänga skräp åt EU-migranterna. Det vill fyra oppositionspolitiker att Gävle kommun ska göra.

Annons

– Många tycks glömma det, men det är människor det handlar om. De har inte valt att vara fattiga och behöva uträtta sina behov i buskar. Låt dem få behålla sin värdighet, säger Ann-Helen Persson, C.

Tillsammans med Helene Åkerlind, FP, Kjell Helling, FP och Eiran Cooper, C, står hon bakom debattinlägget.

– I grund och botten är det här såklart en fråga för EU och respektive medlemsland, som måste ta hand om sina egna medborgare, men nu har vi dem här framför oss, i akut kris. Kan vi då sitta och se på när människor far illa? säger Ann-Helen Persson.

Hon tycker att debatten om EU-migranterna har skenat iväg och dragit med sig många osanningar.

– Det påstås att det skulle vara flera tusen EU-migranter som tigger i Gävle. Det stämmer inte. Det handlar om ett 60-tal människor, där en handfull faktiskt är barn. Sen om det är organiserat, det är väl inte konstigare än att man håller ihop som grupp. Det är i så fall organiserat när jag åker iväg på semester med min familj också.

Hon tror att problemet egentligen handlar om motviljan att konfronteras med utsatta människor.

– Dels handlar det om att folk tycker att det är jobbigt att se fattigdom, dels att de här människorna inte har någonstans att bo där de kan slänga sina sopor och sköta sin hygien. Men de tycker inte bättre om att kissa och bajsa bakom en buske än vad du och jag gör. Nu finns det möjlighet att ordna det här och det skulle krävas en väldigt liten insats från kommunens sida.

Deras förslag är att campingen som ändå ska göras i ordning till Getaway-festivalen på Brynäs i sommar tillfälligt kunde erbjudas EU-migranterna.

– Det finns ju redan bajamajor och annat, som bara behöver köras dit.

Hon poängterar att det skulle vara en tillfällig lösning.

– Det här är en mycket svår och komplex fråga. Nu har vi problemet här i Gävle och måste göra något. Vi kan inte hjälpa dem permanent och vi försöker inte locka hit fler, men de som faktiskt är här, dem måste vi hjälpa. Frivilligorganisationerna och civilsamhället har gjort en fantastisk insats rent mänskligt. Nu måste kommunen göra vad den kan.

Kommunstyrelsens ordförande Jörgen Edsvik, S öppnar för en camping: "Vi kommer att titta på det här".

Men Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra är tveksam: Det berättade hon vid sitt besök i Gävle på måndagen.

LÄS ÄVEN:

Politikernas debattinlägg hittar du här.