Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiker vill tysta polisläckor

GÄVLE
Kristdemokraten Ragnwi Marcelind, riksdagsledamot från Gävle, står bakom en motion som kräver en översyn av sekretesslagen. Anledningen är att poliser ska ha läckt uppgifter från utredningen av mordet på Anna Lindh till journalister.

Annons
Det ska de inte kunna göra ostraffat:
- Någonstans är det fel när det är som det är, säger Ragnwi Marcelind, ledamot i justitieutskottet.

Läckor i mordutredning
En ännu skarpare motion från två socialdemokratiska riksdagsmän vill att meddelarfriheten inte ska gälla polisens förundersökningar. Poliserna pekas ut som de enda offentliganställda att inte få meddelarskydd, rätten att lämna sekretessbelagd information till journalister utan att riskera straff och utan att arbetsgivaren får leta efter källan.
- Det är jag emot, konstaterar Anders Sjödin, utredningschef på Gävlepolisens kriminalavdelning.
Ropen på en ändring av grundlagen höjs från framträdande politiker. Anledningen sägs vara läckor i Anna Lindh-utredningen: bland annat ska en polis ska ha sålt övervakningskamerans bild på NK-mannen till kvällstidningarna.
Ragnwi Marcelind, kd, och hennes partikamrater nöjer sig med en översyn av sekretesslagarna, särskilt med avseende på den så kallade förundersökningssekretessen. Bland motionens fem undertecknare finns för övrigt Peter Althin som försvarar den för Lindh-mordet misstänkte Mijailo Mijailovic.

Ändrat ståndpunkt
Tillfrågad om att inskränka meddelarfriheten sa Ragnwi Marcelind till Svenska Dagbladet den 4 oktober:
- Jag är öppen för många olika vägar att gå.
Nu har hon av allt att döma ändrat ståndpunkt.
- Om ryktena är sanna, att man läcker för att tjäna pengar, kan det ju slå sönder åklagarens möjlighet till en fällande dom. Men meddelarfriheten får inte naggas i kanten, säger Ragnwi Marcelind till Gefle Dagblad.
Om så sker kan poliser som berättar för en journalist att fel personer gripits, att misstänkta misshandlats, att bevis manipulerats eller avslöjar andra missförhållanden, spåras upp och straffas för tjänstefel.

Finns redan
Anders Sjödin vid Gävlepolisen påpekar att tystnadsplikt och sekretess redan finns - för poliser men också för andra yrkesgrupper, varför man inte ska undanröja just polisernas meddelarfrihet.
- Som polis vill man ha ett så gott resultat som möjligt, säger utredningschefen, som inte har intrycket att påstådda läckor eller debatten om meddelarskyddet är en riktigt het fråga bland kollegerna.

Inte skadats
Nämnas kan att Leif Jennekvist, spaningsledare i Lindh-utredningen, uppger för Polistidningen att utredningen inte skadats av några läckor.
Advokat Peter Danowsky, tryckfrihetsexpert som representerat Gefle Dagblad, säger till Sundsvalls Tidning att de som vill slopa meddelarfriheten för poliser är "helt ute och förvirrar sig" samt att man riskerar skapa en polisstat när ingen polisman vågar avslöja felaktigheter.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se