Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikerförakt, motstånd mot etablissemanget – är det demokratins sista stadium?

"Late stage democracy" (demokratins sista stadium) – den mest troliga och sammanfattande förklaringen till den politiska instabilitet vi ser. Platon beskrev detta i verket "Republiken", att när det politiska klimatet blir för demokratiskt, när allting förefaller fritt och totalt jämställt, det är då bägaren rinner över och demokratin har spelat ut sin roll.

Det kännetecknas av politikerförakt, motstånd mot den så kallade eliten/etablissemanget och det avstannar inte (om vi antar att historien upprepar sig) förrän den nuvarande civilisationen når sitt slut.

Pendeln har nu, återigen, börjat svänga. Etablissemanget försöker stävja detta genom vad som liknar propaganda och partiskhet i rapportering genom etablerade medier. Detta ihop med uppenbara lögner och undanhållande av information från tillsatta politiker kommer dock bara skynda på utvecklingen.

Det historien visar oss är att när medelklassen blir påtagligt drabbad av utspel från (vad som upplevs som) korrupta politiker, då sker förändring. Det är därför vi såg Brexit röstas igenom. Det är därför Trump kom till makten. Det är därför SD kommer att få över 20 procent i valet 2018.

Hur fortsättningen kommer bli kan historien vittna om, troligtvis är vi endast på randen till ytterligare kaos och destabilisering. Vem/vilka som kommer få skulden officiellt kan vi redan nu skönja från de officiella kanalerna, frågan är bara om den stora massan kommer att fortsätta syna det korrupta politiska klimatet, och vad utgången blir denna gång?

E.H.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare