Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikern du träffar på nätet

Socialdemokraten Ann-Catrin Brockman och folkpartisten Matilda Sundquist Boox är två av de lokala politiker som använder internet för att möta sina väljare. De tycker att politiker som struntar i att synas och höras på nätet missar en viktig del av den politiska debatten.

Annons

Ann-Catrin Brockman är en internetveteran som började blogga redan 1998. Idag är hon också aktiv på bland annat Facebook, Twitter, Flickr och Youtube.

– Jag håller på främst för att jag tycker att det är väldigt roligt, säger Ann-Catrin Brockman.

Men de sociala medierna på internet har också blivit ett redskap i hennes politiska arbete. Ann-Catrin Brockman är socialdemokrat och ordförande i Kunskapsnämnden i Sandviken. Men på bloggen ägnar hon sig inte bara åt lokalpolitik. Under Almedalsveckan i år var hon på plats och rapporterade om smått och stort i Visby.

När det gäller lokalpolitiken i Sandviken är hon lite besviken på att det är så få av de lokala politikerna som syns och hörs i de sociala medierna.

– Det är ett bra sätt att fånga upp saker som man missar annars, säger Ann-Catrin Brockman.

Trots att de sociala mediernas popularitet har rusat i höjden de senaste åren så tror hon inte att det är på internet som höstens val kommer att vinnas.

– Man vinner inget val på nätet, men man skulle kunna förlora ett val på nätet, säger Ann-Catrin Brockman.

Med det menar hon att de politiker som inte följer med och deltar i debatten på internet har mycket att förlora.

Hon får medhåll av Folkpartiets rekordunga riksdagskandidat Matilda Sundquist Boox, 19, från Gävle.

– När det är något stort i svensk media så blir det alltid debatt i de sociala medierna. Om man vill vara med i debatten så måste man finnas där, säger Matilda Sundquist Boox.

Hon står tvåa på Folkpartiets riksdagslista i länet och hoppas att hennes engagemang på nätet ska hjälpa henne att bli inkryssad i riksdagen.

– Jag är ung och min målgrupp är unga och unga människor tillbringar en hel del tid på nätet, konstaterar Matilda Sundquist Boox.

Hon har bloggat i ungefär fyra år, i bloggen är hon personlig och visar bilder och berättar om vad hon gör på fritiden.

– Tanken är att visa en personlig sida av mig . Det är otroligt många som hör av sig, det är många unga tjejer som skriver att de ser mig som en inspiration och en förebild, berättar Matilda Sundquist Boox.

Om det räcker för att ta henne till riksdagen återstår att se.

Annons