Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikerna eniga: fler poliser behövs

SANDVIKENÄven politiker i Sandviken ser allvarligt på torgmisshandeln. Men åsikterna går inte oväntat isär om hur tryggheten och rättssäkerheten för invånarna ska bli bättre.

Annons
- Det största problemet är inte att vi har för få poliser i Sandviken. Alla har ett ansvar för att skapa ett tryggt samhälle. Vi måste ta ett helhetsgrepp i samhället och jobba mer förebyggande för att bygga upp vanligt hederligt civilkurage hos människor. Polisen kommer alltid att komma försent, det räcker med några minuter. I stället måste alla våga gå in och säga ifrån, säger kommunalråd Stefan Hedin.

Inte enbart civilkurage
Moderaternas Anne-Katrine Dunker, som även sitter i Brottsförebyggande rådets styrelse på riksplanet, tror inte att det räcker med enbart civilkurage.
- Det är förfärligt om Stefan Hedin tycker att det här är ett attitydproblem. Jag vet inte om en ensam kvinna kvinna med barn skulle ingripa mot ett gäng män. Däremot är det självklart att det blir attitydförändringar när människor inte vet om polisen kommer eller inte, säger hon.
De är dock eniga om att det behövs fler poliser i Sandviken.
- Självklart ska vi ha de poliser vi behöver, men det är bara en liten del av problemet. I stället måste människor göras mer delaktiga i samhället, säger Stefan Hedin.
Anne-Katrine Dunker tror att en större polisstyrka har en avgörande betydelse för rättssäkerheten i Sandviken.
- Jag är rädd för att vi kommer att få ett situation liknande den i Borlänge om vi inte får en snabb lösning på problemet. Vi får färre och färre poliser och en kanske stängd polisstation nattetid. Och när brottsligheten väl har etablerat sig är det svårt att bli av med den.

SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se