Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikerna om röstskolket

I röstlängderna står det att Morgan Darmell (M) och Ayser Bayraktar (C) inte röstade i årets EU-val. "Inte så viktigt med min röst" säger den ena, medan den andre menar att det står fel i de offentliga handlingarna.

En granskning av röstdeltagandet bland kommunens fullmäktigeledamöter visar att tre av 64 politiker skolkade från EU-valet den 25 maj. Utöver kommunalrådsaktuelle Jörgen Edsvik (S) tog sig inte heller Morgan Darmell (M) och Ayser Bayraktar (C) till valurnorna.

GD ringde upp Darmell för att fråga varför han inte röstade.

– Hur vet du det? frågar i sin tur M-politikern.

Röstlängderna är i själva verket offentliga handlingar.

– Att jag inte röstade den här gången beror på personliga skäl. Men som politiker är min röst inte det viktigaste, utan istället att jag förmedlar information som hjälper folket att göra ett personligt val.

Förmedlar det inte en konstig bild om politiker inte själva lever som de lär och röstar?

– Att lära människor att tänka kritiskt och ta ställning är en större uppgift, säger Morgan Darmell.

Nästa samtal går till Ayser Bayraktar (C).

Ja, men självklart ska man gå och rösta, säger Centerpartisten som även hon lyser med sin frånvaro i röstlängderna.

– Oj! Ja, men jag var ner och la in min röst. Okej det var mer än vad jag visste, svarar Ayser Bayraktar på frågan om varför hon då inte är avprickad som röstande.

Ett misstag i registreringen må hända, säkert är i alla fall att den tomma raden förbli ett mysterium.