Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikernas förslag: Bygg bostäder på Strömvallen

Strömvallen kan förvandlas till bostäder.
Det framgår av politikernas direktiv för tävlingen om hur området ska användas.
– Vi föreslår bostäder utifrån att det finns ett enormt behov, säger kommunalrådet Jörgen Edsvik, S.

Annons

Gefle IF har flyttat till Gavlehov och nästa år lämnar kultur- och fritidsförvaltningen Strömvallen. Det är därför dags för anläggningens framtida öde att avgöras.

LÄS MER: Tävling ska avgöra Strömvallens framtid

Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott vill se bostäder på fotbollsplanerna. Det framgår av de instruktioner som gruppen som arbetar med Strömvallens framtid fått. Gruppen ska ta fram kriterier för den markanvisningstävling som ska ske under våren.

I samhällsbyggnadsutskottet ingår bland andra kommunstyrelsens ordförande Jörgen Edsvik, S.

– Vi har bett tjänstemännen titta på det här fram till mitten av december då vi slutligt ska ta ställning till om vi är nöjda med tävlingskriterierna, säger han och tillägger:

– Om vi kommer fram till att det inte är lämpligt med bostäder kanske det blir en mix eller att vi lämnar det helt öppet.

LÄS MER: Förslaget: Förvandla Strömvallen till simstadion

I projektbeställningen skriver kommunen att det ska vara möjligt att komplettera bostäderna med någon verksamhet i liten skala. Utskottet vill att allmänheten ska kunna röra sig efter ån även fortsättningsvis. Det vill även ha kvar den skyddsvärda och omstridda sten- och träläktaren. Bostadsområdet ska avgränsas från Silvanum och Konserthuset, som ska få plats för sin egen utveckling.

Vad vill du säga till dem som tycker att anrika Strömvallen ska bevaras som idrottsplats?

– Det finns jättemånga åsikter om platsen och det är jättebra eftersom det är värdefull mark med kulturhistoriska anor. Många tycker förmodligen att Strömvallen ska bevaras som den är och det kan jag förstå. Men nu har vi byggt Gavlehov, och Gefle IF vill samla sin barn- och ungdomsverksamhet på Sörby IP, säger Jörgen Edsvik.

LÄS MER: Nytt centrum för ungdomsfotboll

Men politikerna är långt ifrån eniga i frågan om bostäder på Strömvallen. I samhällsbyggnadsutskottet lämnade MP:s kommunalråd Roger Persson in en reservation mot beslutet.

Helene Åkerlind, kommunalråd i opposition för FP, är också tveksam.

– Det kanske inte är rätt lösning att bygga bostäder på Strömvallen om vi vill att centrum ska breda ut sig och bli mer levande, säger hon.

Hon tycker att kommunen först borde ta ett nytt helhetsgrepp kring stadskärnan, från norr till söder, från centralstation till Strömvallen – något som alliansen skrivit in i sin skuggbudget.

I den enkät som GD gjorde bland politikerna i kommunfullmäktige tidigare i år rådde det splittring i frågan om bostäder på Strömvallen.

Läs mer: Delade meningar om Strömvallen i fullmäktige

Under hösten ska hur som helst en plan för arbetet tas fram. Från februari till maj pågår markanvisningstävlingen, där deltagarna ska rita upp sin vision för området utifrån kommunens krav. Efter sommaren offentliggörs vinnaren och därefter börjar arbetet med att förverkliga förslaget.

Enligt den preliminära tidsplanen skulle spaden kunna sättas i marken under vintern 2018-2019.

Under vinjetten Byggplats Gävle följer Gefle Dagblad alla byggen runt om i staden. Via vår karta kan du hitta artiklar, bilder och tv-inslag från alla större byggnadsprojekt.

Annons