Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politisk kamp för dubbdäck

Riksdagsledamöter oroar sig för att dubbdäcksförbud i Uppsala och Stockholms län ska öka risken för trafikolyckor i Gävleborg.

I går höll Ulf Berg och Lars Beckman, moderata riksdagsledamöter för Dalarna respektive Gävleborg, en pressträff där de talade sig varma för att begränsa förbudet av dubbdäck på svenska vägar eftersom att det utgör ett hot mot trafiksäkerheten.

De lutar sig mot en undersökning från Trafikverket som säger att dubbdäck minskar risken för dödsolyckor på vinterväglag med 42 procent. De hänvisar även till Riksdagens Utredningstjänst som genomförde en undersökning i december och som visar att förbudet som införts i vissa städer i landet inte har några mätbara positiva effekter.

– Från hälsosynpunkt finns inga bevis för att dubbdäcksförbud är positivt, säger Lars Beckman.

Han menar att det kan bli ett problem med genomfarten av fordon från de städer som har infört förbud, till exempel Stockholm och Uppsala. Lars Beckman menar att de passerar genom länet med sina odubbade vinterdäck och utgör en fara för andra bilister.

– Det är inte rimligt att ha dubbdäcksförbud ur trafiksäkerhetssynpunkt, säger han.

De menar att många privatpersoner tror att det är lika säkert med dubbfritt, bara för att myndigheterna säger att det är det. Men de menar att dubbdäck i grund och botten är ett bättre skydd vid vinterväglag.

– Det handlar om människors liv och då får man inte experimentera, menar Lars Beckman.

Både riksdagsledamöterna har reagerat mot Karin Svensson Smith från Miljöpartiet, som i en artikel i Expressen i december skrev att Sverige borde införa dubbdäcksförbud i alla landets stadsmiljöer. Lars Beckman hade i slutet av december även en debatt med Per Bolund, MP, som är oppositionsborgarråd, och fick då bekräftat att Miljöpartiet vill förbjuda dubbdäck och menade att andra vinterdäck var lika säkra.

Bodil Ceballos, MP, som är riksdagsledamot från Gävleborg tycker att man måste överväga ordentligt innan man inför ett förbud i landets norra delar. Men hon förklarar också att det finns miljöaspekter att tänka på.

– Dubbdäcken river upp partiklar som kan föras ner till dagvattnet med regnet och det kan ha miljömässiga konsekvenser, säger hon.