Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politisk predikan väcker ont blod bland muslimer

GÄVLE Imamen Riyad Al-Duhans förkunnelse kritiseras av andra muslimer i Gävle.
- Det finns kurder som uppfattat det som att han inte vill att de ska ha en egen stat, säger Ahmed Bouirda.

Måndagsnattens knivöverfall mot imamen hade med all sannolikhet religiöst eller politiskt motiv. Polisens utredare måste därför besvara frågan om vad som gör Riyad Al-Duhans budskap kontroversiellt.
Ahmed Bouirda kommer ursprungligen från Marocko, är muslim och bor i Gävle. Han har flera gånger träffat imamen och försökt komma med råd.
- Tidigare gick jag till moskén varje fredag. Nu går jag bara ibland eftersom jag inte hittat någon vilja till förändring som kan leda till integration, säger Ahmed Bouirda.

Han har länge varit kritisk till att islam i imamens tappning politiseras.
- Många uppfattar det som att han attackerar. Det finns till exempel kurder som uppfattat det som att han inte vill att de ska ha egen stat. Han kanske inte har sagt exakt så, men de har ändå uppfattat det så.

Imamen Riyad Al-Duhan kommer från Basra i den sunnidominerade, mellersta delen av Irak. Han fick senare religiös utbildning i Saudi-Arabien. Där praktiseras en gren av islam som kallas wahhabism - en utpräglat konservativ tolkning av islam som går på tvärs med de flesta västerländska värderingar.
- Det är teokrati och en förutbestämd uppfattning av att "jag har rätt och du har fel". Men ska man leva i Sverige måste man välja mellan svenska värderingar och saudi-arabiska, säger Ahmed Bouirda.
Han påpekar att nordafrikaner inte har några problem att integrera sig i det svenska samhället:
- I stället för att uppfatta allt västerländskt som ett hot och vara en gruppering som stänger ute samhället.
En förklaring är att i till exempel Marocko är sufismen, en tillåtande och mystisk skola inom islam, stark.
- Där har böcker från Saudi-Arabien förbjudits.

Enligt Ahmed Bouirda har även moskéns styrelse ett ansvar.
- Styrelsen i Gävle Islamiska Center borde säga till imamen att inte predika om politik, säger Ahmed Bouirda.
Imamer i Sverige måste kunna svenska och föra en dialog med ungdomar som är födda och uppvuxna i Sverige. Imamer som "importeras" från Saudi-Arabien saknar förmåga att diskutera vardagliga problem som möter varje muslim som lever i ett icke-muslimskt land som Sverige.

Mats Hedström