Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politisk strid om BUP-neddragning

Det blir politisk strid om nedskärningarna inom barn- och ungdomspsykiatrin i Gävleborg. Kritik kommer från både vänster- och högeroppositionen i landstinget.

När landstingsfullmäktige i dag samlas i Bollnäs ska de bland annat ta ställning till ett förslag till neddragningar inom barn- och ungdomspsykiatrin, barn- och ungdomssjukvården och habiliteringen.

För BUP:s del är förslaget att stänga i Sandviken och Söderhamn och koncentrera verksamheten till Gävle, Bollnäs och Hudiksvall. Det ska spara sex miljoner kronor.

Som GD berättade i går varnar läkare inom BUP för att de ökade avstånden kommer att medföra att det dröjer för länge innan barn med psykiska besvär söker vård.

Vänsterpartiet sade nej till förslaget redan när det lades fram i landstingsstyrelsen.

– Tanken är att primärvården ska ta över en del av BUP-verksamheten. Men det har de varken resurser eller kunskaper till, säger oppositionsrådet Alf Norberg, V.

Han påpekar vidare att det i gällande landstingsplan sägs att man ska slå vakt om barns hälsa.

Nu har även den icke-socialistiska oppositionstrojkan (M, FP, KD, SVP) bestämt sig för att avvisa förslaget. Liksom Vänsterpartiet pekar de på oklarheter kring hur vårdbehovet ska klaras när två av länets mottagningar stängs.

– Man kan inte lägga ned något utan att veta vad som ska komma i stället, säger Patrik Stenvard, Moderaternas oppositionsråd. Björn Hanérus