Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politisk strid om Folkets hus?

GÄVLE
Folkets hus i Bomhus överlever inte året utan insatser från kommunen. Just nu pekar ekonomin mot ett minus på mellan 150 000-200 000 kronor.

Annons
Därför är det förstås välkommet att Kultur & Fritid vill hyra in sig och starta en ny fritidsgård i lokalerna. En som ska ersätta Ugglan och Humlan i Bomhus när de läggs ned vid årsskiftet.
- Blir det inte av så måste vi avveckla verksamheten innan årsskiftet, konstaterar Björn Häägg, som är ordförande i Folkets hus-föreningen.
I dagarna förhandlar styrelsen med representanter för Kultur & Fritid om villkoren och hyresnivån på lokalerna. Buden ligger inte så långt ifrån varandra och man ska nog vara överens om en vecka, tror Björn Häägg. Motparten vid förhandlingsbordet, Lars Blomstedt, vill däremot inte kommentera hur det går. Men enligt obekräftade uppgifter ska hyran gå på runt 300 000 kronor per år för den nya fritidsgården.

Kräver nya lösningar
Sedan Björn Häägg tog över som ordförande i juni har han satt sig in i räkenskaperna och kommit fram till att föreningen befinner sig i ett allvarligt läge. Även om man skulle ha en full täckning av lokalerna med föreningar så går det inte ihop. Tiden har sprungit ifrån Folkets hus och man måste hitta andra lösningar för att överleva. Det går inte ihop av sig självt.
- Det krävs en politisk vilja, säger han.
Den politiska viljan är moderaternas Gunilla de Maré mycket kritisk till. Hon ser det som en ren räddningsaktion inom den socialdemokratiska arbetarrörelsen.
- Det är ingen kommunal angelägenhet att hålla Folkets hus under armarna. De måste vända sig till arbetarekommunen eller den rika Folkets hus-rörelsen, hävdar hon.
Tidigare i sommar har hon via debattartiklar försökt få kultur- och fritidsnämndens ordförande Lars-Göran Ståhl, s, att medge att man vill flytta in i Folkets hus för att rädda föreningens ekonomi.
Nu tycker hon att hon fått rätt.
- Det är ju synd när det man sagt besannas. Nu blir det självklart en politisk strid om det här.
I maj beslutade fullmäktige att man behöver bromsa ekonomin ordentligt för att komma på rätt köl. Bland annat ska kostnaderna för lokaler minska och kommunal verksamhet bedrivas i egna lokaler så mycket det går.
Nu stängs de båda fritidsgårdarna i Bomhus, som drivs av Unga örnar respektive Svenska kyrkan och Svenska missionsförbundets ungdom SMU, på uppdrag av kommunen, i kommunala lokaler.

Dyr ersättningslokal
Som ersättning för dem ska en ny fritidsgård öppna i Folkets hus, som inte är en kommunal lokal och dessutom känd för att ha dyra hyror. Biblioteket betalar till exempel en halv miljon kronor per år för sina 292 kvadratmeter, berättar Lisbeth Forslund vid Stadsbiblioteket.
- Det är de dyraste lokalerna vi har, bekräftar hon.
Parallellt med den tänkta fritidsgården ska kommunen försöka sänka kostnaden för biblioteket. Inte heller där är det förhandlat klart.
Varken kommunalrådet Mats Ågren, s, eller Lars-Göran Ståhl tycker det är märkligt att gå från kommunala till privata lokaler när fullmäktige beslutat motsatsen. Det beror på vad man får för hyresavtal. Sedan är kommunen borgenärer för Folkets hus i Bomhus och förlorar stort om de går i konkurs.
Ett argument som inte Gunilla de Maré tar till sig. Det är bara ett sätt att skjuta kommunen framför sig. De är borgenärer för tio miljoner kronor. Folkets hus borde klara sig med stöd inom arbetarrörelsen, anser hon.


Mattias Jonsson
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se