Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politisk strid om kortare arbetsdag

GÄVLEEna dagen beslutar landstinget om stora neddragningar i akutsjukvården. Andra dagen införs en personalförmån som kostar 40 miljoner kronor.

Annons
Flera ledamöter hade svårt att förstå logiken när landstingsfullmäktige i går bestämde att småbarnsföräldrar ska få sin arbetsdag förkortad med en timme.
- Vi har inte råd att ta itu med köer och andra uppdämda behov i vården, men till den här typen av kostsamma förmåner finns det tydligen pengar, sa Erik Eriksson, folkpartiets oppositionsråd.
Förslaget om kortare arbetstid med bibehållen lön för småbarnsföräldrar hade lagts av majoritetspartierna socialdemokraterna och vänsterpartiet. Huvudmotivet sades vara att underlätta för föräldrar att vara mer med sina barn. Förhoppningen är också att reformen ska få yngre människor att lockas till vårdyrket.

Färre sjukskrivningar?
- Det är bra att landstinget som arbetsgivare går i bräschen på det här området.
Jag är övertygad om att kostnaderna inte blir så stora. Mycket kommer att sparas in genom minskade sjukskrivningar, sa Ann Lidman, s.
Det har varnats för att förslaget kan orsaka praktiska problem på arbetsplatserna. Men det trodde inte personallandstingsrådet Ann Margret Knapp, s, på.
- I en så här stor organisation måste det gå att hitta kreativa lösningar. Alternativa arbetstidsmodeller kan vara en. Vi måste ta solidariskt ansvar för våra barn.
De borgerliga partierna var mycket kritiska. De avfärdade förslaget som valfläsk.
- Skattemedel går till att bekosta speciella privilegier för elva procent av de anställda.
- Förmånen motsvarar en löneförhöjning med 12,5 procent. Tillåter verkligen kommunallagen att man särbehandlar en personalgrupp på det här sättet? sa Margareta B Kjellin, m.

"Resurser bara till vissa"
Förmånen motsvarar kostnaden för 90-100 sjuksköterskor, enligt Lars-Erik Häggblom, kristdemokraternas oppositionsråd. Han satte det i relation till den 230-miljonersbesparing som ska genomföras i akutsjukvården.
- Om jag jobbade på Bollnäs sjukhus skulle jag känna mig kränkt i dag. Tydligen finns det resurser i landstinget men bara till vissa, sa han.
Att föräldrar ges möjlighet att tillbringa mer tid med sina barn är i grunden bra, ansåg Lars-Erik Häggblom.
Men det är inte en fråga för ett enskilt landsting utan detta bör hanteras på riksnivå. Och där har socialdemokraterna drivit en helt annan linje, påpekade Häggblom. Maxtaxan har inneburit att barn tillbringar mer tid på dagis och mindre tillsammans med föräldrarna.
Miljöpartiet såg positivt på förslaget men efterlyste tydligare besked om hur det ska finansieras. Enligt s och v ska pengar tas fram i samband med att budgetramarna för nästa år läggs fast i maj.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se