Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politisk vilde som oppositionsråd

/
  • Det räckte med en röst för att ta en plats i kommunfullmäktige. I går räckte det med fem röster för att bli oppositionsråd i Sandviken. Läraren Jesper Lind har snabbt avancerat politiskt i kommunen. Men han saknar partitillhörighet.

Med fem röster mot två valdes Jesper Lind istället för Per Kihlgren som oppositionsråd för Sverigedemokraterna.

Direkt efter valet meddelade han att partibeteckningen SD ska tas bort.

– Politiskt befinner jag mig i mitten, säger han.

Annons

Han kom in i kommunfullmäktige som en joker- med bara en röst. Samhällskunskapsläraren från Storvik gjorde i kväll en kupp och föreslog sig själv som oppositionsråd för Sverigedemokraterna. Det blev en sluten omröstning där han fick fem röster, Per Kihlgren fick två röster och 43 ledamöter valde att avstå i beslutet.

Med det stod det klart att Jesper Lind får oppositionsrådsplatsen med drygt 20 000 kronor i månaden och han höll vad han sade i GD för en månad sedan angående posten som oppositionsråd.

– Då ska jag göra allt för att Sverigedemokraterna inte får en sådan position.

Nu ska han fundera över hur han ska bedriva rollen som oppositionsråd. Det har han diskuterat tillsammans med sin enda väljare, en kvinnlig elev vid Sandvikens praktiska gymnasium.

– Jag vill jobba för ett kulturellt utbyte med andra länder inom Sandvikens kommun. Jag kan även tänka mig att arvodet går till detta arbete, säger han.

Om SD hade skyddat sina listor vid valet i september hade man inte kunnat skriva namn på tomma valsedlar för partiet. Därmed hade inte Jesper Lind blivit invald.

– Just nu känns det som jag vill att vi skyddar valsedlarna i fortsättningen. Det här är fruktansvärt dålig stil och vi ska överklaga beslutet. Vi ska även gå emot allt han säger i fortsättningen. Jag tycker att alla partier borde ha avstått från att rösta, säger Per Kihlgren, SD.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet meddelade innan den slutna omröstningen att de avstår från att delta i beslutet.

– Vi vill inte lägga oss i det, det är upp till partiet. Annars måste vi fundera över vilket ansvar vi har i sådana här sammanhang, säger Per-Johan Emtell, MP.

Annons