Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Poolbeslut gör ingen nöjd

GÄVLEKnappt någon var nöjd med att låta poolen i en trädgård i k-märkta kvarteret Springer på Brynäs vara kvar till 2010.

Inte länsstyrelsen, som ville att poolen skulle bort redan nästa år, 2003.
Inte länsrättens domare, som kördes över av sina nämndemän.
Inte poolens upphovsmän, Agneta och Robert Eriksson, som ville behålla poolen.
- Det är bara en halv seger. 2010 var ett kompromissförslag från vår sida. Vi får se om vi orkar överklaga till kammarrätten, säger Agneta Eriksson när hon läst domen.
En något yrvaken länsstyrelse upptäckte i fjol att paret Eriksson anlagt en pool på sin tomt i kvarteret Springer, som stämplats som kulturminne 1987 - två år före det att poolen byggdes.
Enligt särskild föreskrift skulle tomten vårdas på ett sätt som inte förändrade byggnadens karaktär och utseende. Poolen var ett oacceptabelt ingrepp och skulle fyllas igen senast före den 1 november i fjol, beslöt man.

Överklagade
Agneta Eriksson överklagade till länsrätten. Av domen framgår att hon inte ville ha en tidsfrist innan tomten ska vara återställd och poolen borttagen. Som andra alternativ önskade hon att poolen ska få vara kvar under sin tekniska livslängd.
Länsrätten gick på den senare linjen och låter poolen vara kvar till 1 januari 2010. Men domaren var inte överens med sina nämndemän, som röstade ned honom.
- En så lång tidsfrist undergräver respekten för regelsystemet, säger Tomas Attorps, lagman och ordförande under förhandlingen.
Länsstyrelsen är halvt nöjd.
- Det viktiga är ändå att man konstaterar att den ska tas bort, säger Erik Nordin, länsantikvarie.
Spontant och utan att ha läst domen tror han inte på ett överklagande från länsstyrelsens sida.
Därmed måste Agneta Eriksson överklaga för att beslutet ska ändras. Hon har blandade känslor för länsstyrelsens åsikt att den ursprungliga miljön "förvanskats" och att man inte får ändra något i en k-märkt miljö.
- På ett sätt har jag full förståelse för det. Men det måste vara klara regler. Och vi tycker att poolen förstärker karaktären, säger hon.
Kvarteret Springer består av fem fiskargårdar på nedre Brynäs, från 1700- och 1800-talen, som är vända mot Brynäsgatan. Poolen har knappast varit en hemlighet.
- Vi har inte myglat, säger Agneta Eriksson.
Hon har tre veckor på sig att driva saken till högre instans.


1987 bestämmer länsstyrelsen att kvarteret Springer är kulturminne och fast fornlämning. Inga ändringar på hus eller tomt får göras utan tillstånd, eller som ändrar områdets karaktär.
1989 anlägger Agneta och Robert Eriksson sin pool.
2001, mars månad. Först nu blir länsstyrelsen varse poolen. Länsstyrelsen kan inte åka runt och kontrollera kulturminnena, säger länsantikvarie Erik Nordin, men tillägger att kontrollen ska bli bättre. Länsstyrelsen beordrar Agneta Eriksson att återställa tomten, det vill säga fylla igen poolen. Makarna Eriksson hävdar att man fått tillstånd till poolen samtidigt med ett bygglov. Inte alls, tycker länsstyrelsen.
2001, augusti. Agneta Eriksson överklagar länsstyrelsens beslut till länsrätten. Poolen med dess vattenspegel förstärker den befintliga karaktären, menar hon i sitt yrkande.
2002, 18 juni. Domen faller. Agneta Eriksson vill helst ha poolen kvar. Alternativet, tycker hon, är att få behålla poolen tekniska livslängden var ut. Riksantikvarieämbetet håller med. Fyll igen, vidhåller länsstyrelsen. Tomas Attorps, domare, håller med länsstyrelsen. Det gör inte nämndemännen, som ser till poolen blir kvar åtminstone åtta år till. Länsstyrelsen tror inte att de överklagar - Agneta Eriksson vill prata med sitt juridiska ombud innan hon bestämmer sig.