Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pop-Larry har väckt liv i sin älskade 80-talsmusik

Gamle schlagerräven och radioprofilen Larry Forsberg, 49, har hittat en ny nisch, eller snarare en nygammal favorit bland musikstilar.

– Det här är det roligaste jag gjort, att få jobba med studioprojektet Eurotix och en genre som jag växte upp med och som jag tyckte så mycket om är något av en dröm som gått i uppfyllelse, säger Larry.

Annons

Synthpop är vad det i huvudsak handlar om, med inslag av eurodisco, electropop, dance och italodisco. Sånt som Forsberg gick igång på under tonåren och fram igenom hela sitt 1980-tal.

– Jag kan ge exempel på favoriter som Human League, Ultravox, Kraftwerk och en hel del japansk musik, som tekniskt sett var överlägsen den europeiska. Senast jag grät var faktiskt när Ultravox spelade på den stora 80-talsgalan vid Gasklockorna för ett antal år sedan.

En av låtarna som gjorde Larry både salig och rörd var antagligen "Dancing With Tears In My Eyes" kan tänkas. Själv minns han också med välbehag "Vienna"-albumet från 1980.

– Jag hade stilenlig långrock och skinnstövlar, dock passade jag inte för någon snedlugg, berättar han.

Eurotix heter alltså det projekt som Larry startade med vännen, artisten och författaren Dennis Alexis Hellström för ganska precis ett år sedan. En debutsingel med titeln "I Plead Insinity" ligger sedan en tid tillbaka ute på nätet för lyssning och nästa släpp kommer inom kort.

– "Life As It Slips Away" är faktiskt äkta 80-talsvara, kommenterar Larry. Jag och Andreas Ahlenius (han som länge varit trogen sidekick till Thomas Di Leva) skrev låten 1989 och jag har alltid gillat den. Så den får komma med på det debutalbum som Eurotix släpper i mars. Annars är det i huvudsak jag, Lennart Wastesson och Sven-Inge Sjöberg som skriver låtarna som Dennis får sjunga med sin otroligt fina röst. Jag skulle kunna vara farsa till honom, men han är lika mycket 80-talsnörd som jag är. Han har plöjt och tagit till sig historien.

Är ni verkligen på samma nivå?

– Ja, i stort sett. Vi vill att betoningen på pop ska vara med, inte bara synth som det blivit på senare år, för en bra låt är fortfarande en bra låt och ska kunna framföra med akustisk gitarr om så vore. Dennis tycker mest om den dansanta och glittrande synthpopen medan jag dragits mera åt gråskalan, det introverta. Men samarbetet fungerar kanon hur som helst.

Så nu blir det livegig också framöver?

– Nej, vi har svurit på att detta är ett studioprojekt och att musiken ska spridas via nätet. Det finns redan intresse från en rad länder i Europa och även USA och faktiskt också Australien. Spännande.

Till sist, Larry, du missar väl inte att kolla in årets Melodifestival även om du efter tio gånger inte är med denna gång?

– I så fall vore det tjänstefel. Förresten har vi (schlagerskrivartrojkan från Gävle) stor chans att få representera med ett bidrag för Moldavien! I Sverige tar vi nya tag och kan vi bara knyta upp rätt artist så är jag övertygad om att vi någon gång framöver är med i leken igen.

Annons