Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poppis med loppis

Årsunda Idrottsförening behöver renovera den gamla dansbanan. Men några pengar finns inte så Ann-Charlotte Andersson satsade på loppis.

– Folk har ett hjärta för dansbanan så man skänker massor med saker till oss, säger hon.

Annons

I Årsunda har föreningarna insett att loppis kan ge pengar till skötsel av föreningslokalerna. Redan för åtta år sedan började Tröskens Bygdegårdsförening med sin loppis varje sommar. Genom att hålla öppet från midsommar och till augusti har de fått pengar till att borra brunn och installera rinnande vatten i lokalen.

Medlemmarna har renoverat en dålig vägg, bytt fönster och fått ett modernt kök. Britt-Marie Jonsson som är en av de ansvariga uppskattar att man fått in en bit över 10 000 kronor årligen.

– Det är pengar som behövs för vår bygdegård, säger hon.

Varorna till loppisen skänks av medlemmar och andra som har prylar de inte behöver. Föreningen tar emot saker hela året och det finns dödsbon som skänker mycket av sina saker till loppisverksamheten.

Samma tema har Årsunda Hembygdsförening med hembygdsgården i Lund. Det är hembygdsföreningen som ordnar loppis på dansbanan och föreningens ordförande berättar att man hållit på de senaste fem åren.

– Det är våra 600 medlemmar som skänker saker till vår loppis. Vi har öppet en vecka varje år och det råkar vara just den här veckan, säger han.

Medlemmarna turas om att sitta i kassan, även om det främst är personer från styrelsen.

Nu har Årsunda Idrottsförening på initiativ av Ann-Charlotte Andersson hakat på trenden. Den gamla dansbanan är i dåligt skick, taket läcker in och köket behöver en diskmaskin.

Hon tog därför och delade ut lappar i postlådorna runt om i Årsunda för att tigga ihop till en loppis på dansbanan. Sammanlagt blev det ett tusental lappar och gensvaret var överväldigande.

– Folk har varit enastående och känner för vårt projekt, säger hon.

För att klara av att packa upp och prismärka alla saker så har ungdomarna från fotbollen hjälp till och hela tiden kommer det folk med nya grejer så man kan göra nya fynd hela tiden. Inte är det svårt att sätta priset heller, tycker hon.

– Jag försöker tänka på vad det kan vara värt och så halverar jag det, säger hon.

Loppisen kommer att vara igång under all dagar till och med nästa vecka och nu hoppas Ann-Charlotte på att det ska ge bra med pengar. Redan nu ska det nog räcka till taket, men ett önskemål är en diskmaskin i köket. Något som kan få fler att vilja hyra lokalerna för sina fester.