Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Populär polisvill byta arbetsuppgifter

GÄVLELars-Erik Nordin är polis i Gävle. Okänd för allmänheten är han desto mer välkänd för alla som arbetar med djurskydd.

Han är expert på allt som rör fiske, jakt och rovdjur. Nu begär han att få byta arbetsuppgifter.
- Han är en klippa och en trygghet för oss, säger Mona Rönning, djurskyddsinspektör.
Bakgrunden är den här. En polis skulle utses att sitta i länsstyrelsens rovviltgrupp. Om man bara ser till kompetensen borde Nordin ha varit en stark kandidat. Han är ju expert.
Men polismyndigheten och tillsättningsärenden är sällan enkla saker. I det här fallet verkar byråkratin ha dragit längsta strået.
När det gäller myndighetsöverskridande projekt eller frågor som berör flera kommuner, ska polisen representeras av en operativ chef, av vilka det finns tre i Gävleborg.
Trion är underställd polisoperativa chefen Åke Roghe:
- När det rör samordningsfrågor i länet är det en operativ chef som ska vara med. Lars-Erik Nordin tillhör Näpo Gävle, säger Åke Roghe.
Gefle Dagblad talar med Mona Rönning, djurskyddsinspektör.
- Jag hoppas att man tänker om. Lars-Erik Nordin är lyhörd. Behövde vi hjälp var vi inte tvungna att först åka flera mil till vårt kontor för att skriva en begäran om handräckning. I stället skickade Lars-Erik poliser direkt, berättar Mona Rönning.
Enligt vad GD erfar fattades beslutet att utse en annan polis än Lars-Erik Nordin till rovviltgruppen när denne befann sig på semester.
Det hjälpte nog inte.
MATS HEDSTRÖM